Speranța de viață a albinelor s-a redus cu 50% în jumătate de secol
Scris de EcoFM la 22 noiembrie 2022
Biologii americani au descoperit că durata de viață tipică a albinelor lucrătoare care trăiesc în stupii din SUA a scăzut la aproximativ jumătate în ultimii 50 de ani. Cercetarea a fost publicată în revista Scientific Reports. Rezultatele au fost comunicate luni de biroul de presă al Universității din Maryland (UMD).
În ultimul deceniu, ecologiștii și biologii au raportat frecvent declinul foarte rapid al albinelor domestice și sălbatice, precum și al bondarilor, în toate regiunile lumii. Motivele dispariției lor nu sunt încă cunoscute. Ecologiștii sugerează că acestea sunt legate atât de schimbările climatice, cât și de apariția de noi boli și paraziți. Printre acestea se numără acarienii Varroa, virusul DWV și sindromul prăbușirii coloniilor, care face ca albinele muncitoare să își părăsească reginele și stupii.
Cercetătorii au descoperit un alt factor care contribuie la declinul rapid al numărului de albine și la deteriorarea situației din stupi. Ei au făcut acest lucru observând creșterea, viața și moartea albinelor într-un mediu în care fiecare insectă a fost izolată de perechea sa după ce a devenit adultă.
Inițial, oamenii de știință au fost interesați de modul în care viața albinelor este afectată de faptul că în laboratoare se folosește de obicei apă îndulcită pentru a le hrăni, ceea ce nu este chiar același lucru cu modul în care trăiesc aceste insecte în sălbăticie. Cercetătorii au adăugat apă pură în locul siropului de zahăr la unii dintre subiecți și au monitorizat modul în care s-a schimbat comportamentul și viața albinelor lucrătoare.
Observațiile au demonstrat că durata medie de viață a albinelor din ambele grupuri a fost cu aproximativ 50% mai mică decât în experimente similare efectuate de biologii americani în anii 1970. Pe atunci, albinele lucrătoare trăiau în medie 35 de zile, în timp ce în prezent durata de viață tipică a acestora este de doar 18 zile. Această scurtare a vieții lor, spun cercetătorii, afectează negativ coloniile de albine și grăbește dispariția lor cu aproximativ 30-40%. Cercetătorii nu exclud că durata scurtă de viață a albinelor studiate ar putea fi legată de otrăvirea cu pesticide în primele etape de dezvoltare a larvelor. Cu toate acestea, oamenii de știință presupun că durata scurtă de viață se datorează în primul rând unor factori genetici.