Încălzirea globală va majora numărul de curcubeie
Scris de EcoFM la 6 noiembrie 2022
Calculele efectuate de oamenii de știință americani au arătat că, până la sfârșitul secolului XXI, curcubeiele vor apărea cu cinci procente mai des, în medie, decât la începutul secolului. Numărul acestora va crește în mod deosebit în latitudinile circumpolare și în regiunile muntoase, deși, dimpotrivă, va scădea în regiunile aride.
Curcubeul este cauzat de refracția și reflectarea luminii solare de către picăturile de umiditate din aer. În același timp, schimbările climatice determină acumularea unei cantități mai mari de apă în atmosferă, creșterea nebulozității și a precipitațiilor. Prin urmare, geografii de la Universitatea Hawaii din Manoa au sugerat că, pe măsură ce încălzirea globală continuă, numărul curcubeielor văzute pe cer va crește. Lucrarea lor este publicată în revista Global Environmental Change.
Camilo Mora și colegii săi au folosit date colectate de pe Flickr, cel mai mare site de găzduire de fotografii din lume. Oamenii de știință au colectat zeci de mii de imagini cu curcubeie și le-au sortat în funcție de dată și locație. Acestea au conectat la ele date arhivate privind precipitațiile, acoperirea cu nori și poziția soarelui deasupra orizontului. Pe baza acestor informații a fost elaborat un model de predicție a apariției curcubeielor. În cele din urmă, a fost utilizat pentru date care descriu condițiile climatice viitoare din diferite regiuni ale planetei.
Lucrarea afirmă că, la sfârșitul secolului, curcubeiele vor apărea în medie cu cinci procente mai des decât la începutul secolului. Cele mai mari creșteri sunt de așteptat în regiunile în care umiditatea va crește în mod deosebit de puternic: mai mult pe insule, dar și în regiunile nordice și la altitudini mai mari, unde zăpada este mai puțin frecventă și precipitațiile sunt mai mari. Pe de altă parte, vor fi mai puține curcubeie în multe regiuni sudice, care vor deveni mai aride.
„Schimbările climatice aduc schimbări profunde în toate aspectele vieții pe Pământ”, spune Kimberly Carlson, unul dintre autorii noii lucrări. Modificările în mediul nostru luminos și sonor fac parte din aceste schimbări și necesită o atenție sporită din partea cercetătorilor.