Acum în direct

Title

Artist

UNESCO:Până la o treime din ghețarii din patrimoniul mondial ar putea dispărea până în 2050

Scris de la 4 noiembrie 2022

Schimbările climatice ar putea duce la dispariția, până în 2050, a aproximativ o treime din ghețarii aflați în patrimoniul mondial al UNESCO. Ziarul austriac Die Presse a relatat acest lucru joi, citând un raport al organizației.

„Ghețarii incluși în Patrimoniul Mondial pierd în medie aproximativ 58 de miliarde de tone de gheață în fiecare an, echivalentul volumului total anual de apă consumat în Franța și Spania la un loc, și contribuie cu aproape 5% la creșterea nivelului global al mării. Proiecțiile arată că ghețarii de pe o treime din siturile din patrimoniul mondial acoperite de gheață vor dispărea până în 2050, indiferent de scenariul climatic aplicat, în timp ce ghețarii de pe aproximativ jumătate din toate siturile ar putea dispărea aproape în totalitate până în 2100, în condițiile unui scenariu de menținere a nivelului emisiilor’, se arată în studiul UNESCO.

Raportul a analizat soarta ghețarilor din patrimoniul mondial. Doar 10% din ghețarii planetei aparțin acestei categorii, cu o suprafață totală de 66.000 de kilometri pătrați.

Experții UNESCO consideră că restul de două treimi din ghețarii de pe lista patrimoniului mondial pot fi salvați prin limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Oamenii de știință cer ca acest obiectiv să fie atins prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și prin monitorizarea siturilor naturale.

Experții UNESCO au enumerat ghețarii de pe Muntele Kilimanjaro din Tanzania, ghețarii din Dolomiți, în Italia, ca fiind unele dintre siturile cu cele mai mari șanse de dispariție până în 2050, precum și zonele acoperite de gheață din jurul Muntelui Monte Perdido (la granița dintre Spania și Franța, în Pirinei) și Parcul Național Yellowstone din SUA.


Acum în direct

Title

Artist