Antonio Guterres: 733 milioane de oameni trăiesc fără electricitate – energiile regenerabile ar putea soluționa problema
Scris de EcoFM la 22 octombrie 2022
Este greu de crezut, dar astăzi 733 de milioane de oameni nu au văzut niciodată lumina artificială, iar 2,6 miliarde nu au acces la combustibili curați. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a citat aceste cifre cu consternare și a cerut ca sursele regenerabile să fie soluționată problema.
Înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP27), care va avea loc în Egipt în perioada 6-18 noiembrie, șeful ONU a propus ca această problemă să fie discutată în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. El a trimis un raport pe această temă delegaților din cadrul celei de-a doua comisii a Adunării, subliniind că provocarea cu care se confruntă omenirea în prezent este de a se asigura că toată lumea are acces la energie curate pentru a reduce încălzirea globală.
Guterres consideră că, pentru a face față acestei provocări, trebuie exploatate sursele regenerabile de energie – energia provenită de la soare, de la ciclul apei, de la gravitație și de la vânt.
Aproximativ 80% din populația neenergetizată a lumii trăiește în Africa Subsahariană, regiunea cu cele mai bune resurse solare din lume. În ciuda potențialului enorm al surselor de energie regenerabilă, țările africane au încă doar o mică parte din această energie. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, în unele țări – Egipt, Etiopia, Kenya, Maroc, Senegal și Africa de Sud – s-a înregistrat o creștere a utilizării energiei regenerabile.
Luând cuvântul la reuniunea comitetului, Tapiwa Rupende din Zimbabwe a susținut tranziția Africii către energia alternativă, subliniind că aceasta ar spori securitatea energetică în regiune. Cu toate acestea, a făcut apel la țările bogate să nu-și uite vina pentru poluarea mediului și să compenseze prin facilitarea accesului țărilor sărace la tehnologii moderne adecvate.
O declarație similară a fost făcută de Naja Mikael din Eritreea, care a declarat că „responsabilitatea” țării sale pentru emisiile globale de gaze cu efect de seră este de 0,01%. Cu toate acestea, Eritreea se numără printre țările cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.
„Eritreea, situată în regiunea Sahel din Africa, este una dintre țările cele mai afectate de deșertificare, degradarea terenurilor și secetă”, a declarat diplomatul țării. Ea a menționat că guvernul său își propune să reducă emisiile de CO2 generate de combustibilii fosili cu 12% până în 2030 și că este pregătit să adopte energia regenerabilă. Cu toate acestea, nu se poate lipsi de asistență externă.
America Latină și Caraibe este regiunea cu cea mai mare pondere a surselor moderne de energie regenerabilă în consumul final total. Producția de energie hidroelectrică, consumul de bioenergie în procesele industriale și utilizarea biocombustibililor în transporturi joacă un rol important în această regiune.
În 2019, 44% din creșterea anuală globală a consumului de energie regenerabilă modernă la nivel mondial a fost înregistrată în Asia de Est, în special în China, unde hidroelectricitatea, energia solară fotovoltaică și energia eoliană sunt în creștere.
Trecerea la tehnologii ecologice este mai costisitoare pentru țările în curs de dezvoltare decât pentru țările dezvoltate. În țările în curs de dezvoltare în ansamblu, capacitatea de energie regenerabilă pe cap de locuitor a crescut cu 9,5 % pe an în ultimii cinci ani. Dar pentru mulți, trecerea la tehnologiile ecologice este încă inaccesibilă.
Problema a fost discutată recent în cadrul reuniunii anuale a Băncii Mondiale. Participanții au remarcat că finanțarea proiectelor de energie regenerabilă în țările sărace poate costa de până la șapte ori mai mult decât în America de Nord sau în Europa, în parte din cauza faptului că băncile acordă împrumuturi la rate ridicate ale dobânzii și la suprataxe pentru a acoperi riscurile percepute.
În Europa, în partea vestică a regiunii s-au făcut investiții mari în tehnologiile de energie regenerabilă, în timp ce în partea estică s-a înregistrat o adoptare mai modestă a noilor tehnologii. Dar chiar și după aceste eforturi, 82% din consumul de energie al regiunii se bazează încă pe combustibili fosili.
„Având în vedere că actualul conflict din Ucraina determină creșterea prețurilor globale la energie și exacerbează insecuritatea energetică în întreaga lume, trebuie accelerate eforturile globale pentru a asigura accesul universal la energie și un sistem energetic decarbonizat și rezistent la schimbările climatice”, a îndemnat șeful ONU.
Pentru a atinge obiectivul pentru 2030, a punctat Guterres, numărul de persoane conectate la electricitate trebuie să crească la 100 de milioane pe an. În ritmul actual de electrificare, lumea nu va putea atinge acest obiectiv de 92% până în 2030.
Secretarul general al ONU a solicitat creșterea producției și transportului de module fotovoltaice solare, turbine eoliene și biocombustibili.