Acum în direct

Title

Artist

Secretarul general al ONU îi îndeamnă pe șefii de state să participe la conferința privind clima

Scris de la 8 octombrie 2022

Conferința ONU privind schimbările climatice (COP27) este la puțin peste o lună distanță. Acesta va avea loc la Sharm el-Sheikh, în Egipt. La Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, a început sesiunea pregătitoare pentru cel mai important forum mondial de mediu, la care a participat secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed.

Însuși secretarul general s-a adresat  jurnaliștilor la New York și a făcut apel la comunitatea internațională să pună umărul la crearea unei baze solide pentru activitatea COP27.

António Guterres a reamintit impactul fără precedent al schimbărilor climatice cu care se confruntă omenirea numai în acest an: o treime din teritoriul Pakistanului a fost inundat, Europa a avut cea mai călduroasă vară din ultimii 500 de ani, cele mai mari distrugeri în Filipine, pene de curent în Cuba.

Dar, cu toată urgența sa, schimbările climatice sunt din ce în ce mai mult umbrite de alte provocări ale timpului nostru, cum ar fi războiul din Ucraina, a declarat secretarul general.

Într-o situație în care „haosul climatic” capătă amploare, a remarcat șeful ONU, iar acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și de răspuns la impactul acestora nu sunt pe măsura amplorii problemei, omenirea este în pericol. Viitorul planetei depinde de deciziile care vor fi luate la COP-27, care va avea loc în Egipt între 6 și 18 noiembrie. Prin urmare, António Guterres speră că atât țările dezvoltate, cât și cele în curs de dezvoltare vor ajunge la un compromis acceptabil în timpul conferinței.

Secretarul General consideră că acum trebuie să se facă progrese semnificative în două domenii-cheie – soluții și acțiuni pentru a aborda pierderile și daunele pe care multe țări nu le pot soluționa singure și finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice. Problema reparațiilor, în special pentru țările cele mai vulnerabile, este de o importanță capitală.

„Săptămâna aceasta va determina modul în care această problemă crucială va fi abordată la Sharm el-Sheikh.  Miniștrii reuniți la Kinshasa trebuie să găsească modalități de rezolvare a problemelor și nu să înceapă o altă discuție care să nu ducă nicăieri”, a avertizat António Guterres.

În ceea ce privește partea financiară, țările dezvoltate trebuie să decidă cum și când își vor respecta promisiunea de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an pentru a sprijini acțiunile de combatere a schimbărilor climatice în țările în curs de dezvoltare.

„Am dori să vedem dovezi că vor dubla finanțarea pentru adaptare la cel puțin 40 de miliarde de dolari în 2025, așa cum s-a convenit la Glasgow”, a declarat secretarul general al ONU. Băncile multilaterale de dezvoltare, inclusiv Banca Mondială, trebuie să fie implicate, a menționat el. În același timp, instituțiile financiare internaționale au nevoie de resurse suplimentare, consideră secretarul general. El se așteaptă ca principalii acționari ai băncilor internaționale să fie o forță motrice pentru o schimbare pozitivă.

Cheia succesului, spune secretarul general, este solidaritatea și acțiunea decisivă. „Cel mai bun mod de a demonstra acest lucru”, a spus Guterres, „este să veniți la COP27 de la Sharm el-Sheikh. El a făcut apel la liderii de la cel mai înalt nivel să participe la Conferința privind clima și să informeze lumea cu privire la acțiunile pe care intenționează să le întreprindă la nivel național și global.

Principalele provocări de pe „agenda climatică” au fost prezentate de secretarul general adjunct Amina Mohammad, care a participat la deschiderea unei reuniuni pregătitoare pentru miniștrii mediului din cadrul Acordului de la Paris privind clima, la Kinshasa. Există patru astfel de priorități: adaptarea la schimbările climatice, atenuarea efectelor pentru țări, compensarea daunelor cauzate de schimbările climatice și finanțarea combaterii schimbărilor climatice.

Directorul general adjunct al ONU consideră că aceste procese ar trebui să implice nu numai mecanisme guvernamentale, ci și instituții financiare internaționale și sectorul privat. Adjunctul șefului ONU a subliniat că, într-un moment în care problema schimbărilor climatice este atât de acută, este necesar să se treacă de la discutarea limbajului tratatului și a detaliilor procedurale de aplicare a legii și la acțiuni concrete.

„Oamenilor nu le pasă de proces, ci de progres”, a explicat Mohammad.

Oricât de mari ar fi tensiunile geopolitice sau economice ale vremurilor noastre, spune secretarul general adjunct, acțiunea globală de combatere a schimbărilor climatice nu poate fi suspendată sau amânată.


Acum în direct

Title

Artist