Acum în direct

Title

Artist

Cea de-a IX-a Conferință a Miniștrilor de Mediu în Nicosia – Un Mediu pentru Europa

Scris de la 6 octombrie 2022

În perioada 5-7 octombrie 2022, în Nicosia (Cipru) se va  desfășura cea de-a noua Conferință a Miniștrilor de Mediu din cadrul procesului „Un Mediu pentru Europa”. Evenimentul este organizat de către Guvernul Republicii Citru cu suportul Comisiei Economice pentru Europa a ONU (CEE ONU). Anul acesta sloganul Conferinței Mnistrilor de Mediu este „Transforming Planet”.

Procesul „Un Mediu pentru Europa” este un proces politic, de parteneriat și de cooperare dintre cele 56 state membre a CEE ONU, cu organizațiile din sistemul Națiunilor Unite reprezentat în regiune, cu organizațiile interguvernamentale, ONG-urile, sectorul de afaceri, reprezentanți ai societății civile și alți parteneri.

În același timp, procesul „Un Mediu pentru Europa” asigură realizarea acțiunilor concrete în susținerea țărilor pentru a obține beneficii reale în ceea ce privește consolidarea cooperării și a capacitățlor în domeniul mediului, care să aducă realizări concrete în sectorul de mediu din regiunea pan-europeană.

Reuniunile ministeriale în cadrul procesului „Un Mediu pentru Europa” au loc o dată la patru-cinci ani și oferă o platformă de nivel înalt pentru părțile interesate, pentru a discuta și decide asupra priorităților de mediu din regiunea CEE a ONU și de asemenea, a dezvolta inițiative specifice, documente și politici, acțiuni și instrumente practice.

Prima Conferință a miniștrilor de mediu din Europa, a avut loc în a. 1991 în or. Dobris (Cehoslovacia). De atunci, au mai avut loc șase conferințe ministeriale organizate la Lucerna (Elveția, 1993), Sofia (Bulgaria, 1995), Aarhus (Danemarca, 1998), Kiev (Ucraina, 2003), Belgrad (Serbia, 2007), Astana (Kazahstan, 2011 ) și Batumi (Georgia).

Pe parcursul a două zile și jumătate Conferința Miniștrilor de mediu de la Nicosia va aborda următoarele teme majore:

1)     Ecologizarea economiei în regiunea paneuropeană: lucrul către o infrastructură durabilă;

2)     Aplicarea principiilor economiei circulare în domeniul pentru turismul durabil;

3)     Educația pentru dezvoltarea durabilă.

În cadrul Conferinței a fost orgaizat evenimentul ”De la Dobris la Nicosia: 30 de ani de cooperare de mediu în regiune paneuropeană” de anivestare a 30 ani de când a fost lansat procesul ”Un mediu pentru Europa”. În cadrul  ecestui subiect s-a discutat despre rolul celor 30 de ani ai procesului „Mediu pentru Europa” în sprijinirea și consolidarea eforturilor țărilor de a-și îmbunătăți guvernanța și performanța de mediu pentru protejarea mediului și a sănătății în regiunea paneuropeană.

În cadrul tematicii ”Mediul în regiunea paneuropeană: viziuni pentru 2030 și nu numai” la segment interactiv: „Transformarea Planetei: celebrarea a peste 25 de ani de evluare a performanței de mediu în regiune și lansarea celui de-al patrulea ciclu de evaluări de mediu în regiunea CEEONU în beneficiul tuturor” care a avut loc pe data de 6 octombrie 2022 în cadrul sesiunii plenare, dna Iordanca-Rodica IORDANOV, Secretar de Stat la Ministerului Mediului în intervenția sa a menționat următoarele:

”Prin implementarea recomandărilor celui de-al 3-lea Studiu de Performanțe în domeniul protecției mediului, Moldova a făcut pași solidi către schimbări sistematice în sectorul de mediu, prin înființarea Agenției de Mediu și reorganizarea instituțiilor de mediu subordonate. În prezent, reformele în sectorul de mediu pentru a stabili o guvernanță incluzivă, transparentă și eficientă a mediului, luarea deciziilor și îmbunătățirea participării publice sunt în desfășurare. De asemenea, Moldova a urmat recomandările EPR pentru consolidarea capacităților instituționale, în special în sectorul schimbărilor climatice, în dezvoltarea politicii de mediu intersectoriale. Acordăm o atenție deosebită pentru a obține soluții durabile în sectorul energetic, diversificarea pieței energetice, dezvoltarea industrială în conformitate cu standardele europene de mediu. Schimbările sistematice ale contextului strategic și juridic de mediu au luat o viteză pentru a integra politica Pactului Verde European și măsurile de abordare a problemelor climatice, pentru a dezvolta un sistem eficient de instrumente financiare de mediu și pentru a promova economia circulară. Precum și pentru a aborda angajamentele Moldovei de a crește semnificativ reducerile de GES, care au fost exprimate în 2020 în cadrul Acordului de la Paris și de a sprijini neutralitatea climatică a UE până în 2050. Moldova a fost una dintre primele țări care și-a actualizat NDC-urile.”

Este important de menționat că Republica Moldova este una din țările CEE ONU care a trecut cele trei evaluări de mediu, și în cadrul Conferinței a exprimat dirința de a desfășura cea de-a patra evaluare, care va fi lansată ân toamna anului 2023 cu suportul programului Evaluării de mediu al CEEONU.

Conferința ministerială reunește miniștri și fucționari de nivel înalt ai Guvernelor din statele membre a CEE a ONU, precum și reprezentanți ai ONG, medii academice, oameni de afaceri, peste 900 de delegați oficiali.

Republica Moldova va fi reprezentată la Conferința Miniștrilor de Mediu de o delegaţie oficială, condusă de către dna Iordanca-Rodica Iordanov, Secretar de stat.

Lucrările Cnferinței se vor desfășura sub formă de sesiuni plenare și mese rotunde de discuții conform tematicilor de bază ale Conferinței. Membrii delegației vor participa cu luări de cuvînd și intervenții la toate subiectele din Agendă. De asemenea, în perioada evenimentului au avut loc numeroase evenimente paralele, la care vom participa cu rapoarte și informații axate pe tematicile stabilite. 

Obiectivele participării Delegaţiei oficiale a ţării noastre la lucrările Conferinţei sunt promovarea imaginii ţării la nivel European şi internaţional, integrarea Moldovei în procesul „Un mediu pentru Europa”, întărirea colaborării în domeniul mediului cu ţările vecine și țările membre a UE.

Sursa:mediu.gov.md


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork