Acum în direct

Title

Artist

Schimbările climatice au făcut ca  seceta extremă de vară să fie de 20 de ori mai probabilă

Scris de la 8 octombrie 2022

Potrivit unui nou studiu realizat de World Weather Attribution, secetele catastrofale, precum cea care a cuprins trei continente în această vară și care a secat o mare parte din Europa, SUA și China, se produceau o dată la 400 de ani. Acum, din cauza schimbărilor climatice, o astfel de secetă va trebui să se repete la fiecare 20 de ani.

Seceta din vara anului 2022 a provocat adevărate dezastre. Râurile mari au secat, culturile au fost arse și au izbucnit incendii de pădure. Multe specii de viețuitoare de râu au se aflau în pericol. În Europa au fost impuse restricții privind utilizarea apei. Seceta a afectat nu numai vestul arid al Statelor Unite, ci și nord-estul, unde seceta este aproape inexistentă. În China a fost cea mai secetoasă vară din ultimii 60 de ani. Ca urmare, faimosul râu Yangtze s-a micșorat la jumătate din lățimea sa normală.

Cercetătorii de la World Weather Attribution și o echipă internațională de oameni de știință care studiază legătura dintre fenomenele meteorologice extreme și schimbările climatice au demonstrat, pe un model, că o astfel de secetă ar avea loc doar o dată la 400 de ani în emisfera nordică dacă nu ar exista schimbări climatice antropogene. Acum se așteaptă ca aceste condiții să se repete la fiecare 20 de ani, având în vedere cât de mult s-a încălzit clima.

Pentru a determina influența schimbărilor climatice asupra secetei în emisfera nordică, oamenii de știință au analizat datele meteorologice, simulările computerizate și umiditatea solului în toate regiunile, cu excepția zonelor tropicale. Aceștia au descoperit că schimbările climatice au făcut mult mai probabile condițiile de secetă a solului în ultimele luni.

Această analiză a fost realizată folosind încălzirea pe care clima a cunoscut-o deja până acum, 1,2 grade Celsius (2,2 grade Fahrenheit), dar oamenii de știință din domeniul climei au avertizat că clima se va încălzi și mai mult, iar autorii studiului au luat în calcul acest lucru.

„Cu o încălzire suplimentară de 0,8 grade Celsius, acest tip de secetă va avea loc o dată la 10 ani în Europa Centrală de Vest și în fiecare an în întreaga emisferă nordică.” a declarat Dominik Schumacher, climatolog la ETH Zurich, o universitate din Elveția.

„Dezastrele ecologice precum seceta și apoi inundațiile masive din Pakistan sunt „amprentele schimbărilor climatice”, a declarat Martin van Alst, climatolog la Universitatea Columbia și co-autor al studiului. – „Efectele sunt clare și sunt grave nu numai în țări sărace precum Pakistanul, ci și în unele dintre țările bogate ale lumii, cum ar fi Europa Centrală și de Vest. Observăm aceste efecte compuse și în cascadă în toate sectoarele și regiunile. O modalitate de a reduce aceste efecte este reducerea emisiilor”.

a) Anomalia umidității medii a solului din zona rădăcinilor din iunie-august, în raport cu climatul 1950-2022, în regiunea așa-numitelor „extratropice” din emisfera nordică (NHET) (se arată întregul domeniu), pe baza setului de date ERA5-Land. Regiunea mai mică Europa Centrală și de Vest (WCE) este evidențiată prin caseta roșie. (b) același lucru ca la (a) pentru umiditatea solului de suprafață.
Sursa: www.worldweatherattribution.org


Acum în direct

Title

Artist