Acum în direct

Title

Artist

One Earth: Somnul oamenilor se va înrăutăți semnificativ din cauza încălzirii globale până în 2099

Scris de la 23 mai 2022

Oamenii de știință au demonstrat că creșterea temperaturii ambientale din cauza încălzirii globale antropice afectează negativ somnul oamenilor din întreaga lume și îl poate reduce. Acest lucru este relatat într-un articol publicat în revista One Earth.

Cercetătorii au analizat datele colectate din brățările de urmărire a somnului de la peste 47.000 de adulți din 68 de țări, acoperind fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

Până în 2099, temperaturile ușor peste optim ar putea duce la 50 până la 58 de ore de pierdere a somnului de persoană pe an, potrivit cercetătorilor. În același timp, efectul temperaturii asupra calității somnului este semnificativ mai mare la rezidenții din țările cu venituri mici, precum și la persoanele în vârstă și la femei.

Se știe că zilele fierbinți cresc decesele și spitalizările,  afectează performanța umană, dar mecanismele biologice și comportamentale care stau la baza acestor efecte nu sunt pe deplin înțelese. Calitatea subiectivă a somnului scade în perioadele de vreme caldă, dar rămâne neclar modul în care fluctuațiile de temperatură pot afecta în mod obiectiv somnul oamenilor care trăiesc în climate diferite.

Schimbarea netă a somnului proiectată de la încălzirea viitoare(One Earth,Rising temperatures erode human sleep globally,
 VOLUME 5, ISSUE 5, P534-549, MAY 20, 2022)
(A–D) Hărți mondiale care proiectează pierderea netă de somn anuală atribuită temperaturii individuale până în 2050 și 2099 (fără pierderea de somn determinată de temperatură din 2010) în condiții de concentrație intermediară (RCP4.5, stânga) și ridicată de GES (RCP8.5, dreapta) scenarii. Fiecare celulă de grilă colorată reprezintă pierderea anuală de somn suplimentară pentru fiecare persoană proiectată pentru zona corespunzătoare de 25 × 25 km utilizând media ansamblului a 21 de modele CMIP5 corectate în funcție de părtinire și reduse statistic. Culorile violet mai închise reprezintă zonele cu cele mai mici pierderi anuale de somn estimate față de valoarea de referință din 2010, în timp ce culorile galbene mai deschise semnalează zonele cu cele mai mari reduceri anuale de somn. Proiecțiile sunt afișate numai pentru țările din setul de date; alte țări afișate cu gri. Inegalitatea geografică în amploarea pierderii de somn determinată de schimbările climatice este evidentă deja până în 2050 și devine mai
pronunțată până la sfârșitul secolului, inegalitățile globale crescând odată cu nivelul emisiilor viitoare.
(E–H) Hărți de impact global care proiectează numărul individual în exces al nopților de somn scurt atribuite temperaturii până în 2050 și 2099 (fără pierderi de somn atribuite temperaturii din 2010) într-un scenariu de concentrație de GES stabilizat la mijlocul secolului (RCP4.5, stânga) și scenariu de creștere neatenuată a concentrației de GES (RCP8.5, dreapta). Celulele grilei descriu numărul anual suplimentar de nopți de somn scurte (<7 h) per persoană pentru zona specificată de 25 × 25 km deasupra liniei de bază din 2010. Culorile maro indică zone cu impact relativ mai scăzut asupra somnului insuficient, culorile portocalii descriu zone cu impact moderat, iar culorile roșii reprezintă regiuni cu impact mai puternic. Impactul la scară planetară asupra somnului societății din cauza temperaturii ambientale se acumulează inegal între regiuni și în timp, concentrațiile mai mari de GES conducând la impacturi severe mai răspândite.


Acum în direct

Title

Artist