Parlamentul a votat cu 89 de voturi pentru crearea parcului național ”Nistrul de Jos”
Scris de EcoFM la 31 martie 2022
Crearea parcului național ”Nistrul de Jos” a fost votată de Parlamentul Republicii Moldova, astăzi, 31 martie 2022. Cu 89 de voturi, parlamentarii au adoptat legea privind înființarea celui de-al doilea parcul național ”Nistrul de Jos”, după parcul național ”Orhei” și modificarea legii fondului ariilor naturale protejate de stat.
Parcul va fi creat în scopul protejării spațiului geografic terestru și acvatic cu diferite peisaje și complexe naturale, specii autohtone de plante și animale de importanță națională și internațională, destinate utilizării științifice, recreative, economice, culturale, instructive și educative. Potrivit specialiștilor, această zonă este unică prin diversitatea plantelor și animalelor, iar inițiativa creării parcului național aparține Ministerului Mediului și se va extinde pe o suprafață de aproape 62 000 Ha. ”Nistrul de Jos” va fi amplasat în limitele administrativ-teritoriale a mai multor localități din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni și patru localități de pe malul stâng al Nistrului.
Anterior, utilizarea excesivă a resurselor naturale, cum ar fi: lemn, fauna sălbatică, apă etc. din lunca inundabilă a Nistrului inferior a dus la degradarea acesteia, afectând viața și activitatea oamenilor din comunitățile respective, ceea ce i-a determinat să se mobilizeze schimbării atitudinii distrugătoare față de patrimoniul natural. Acest proiect reprezintă dezideratul populației din regiunea inferioară a Nistrului de Jos. Prin care, vom contribui la asigurarea măsurilor de conservare, protecție și gestionare durabilă a ecosistemelor din zona viitorului parc național în contextul impactului major antropogen și lipsa unui cadru instituțional adecvat care ar permite desfășurarea unor programe de revitalizare și dezvoltare a zonei respective atât sub aspect economic, turistic, cât și sub aspect cultural, științific și de cercetare.
Ecosistemele naturale se îmbină cu terenurile agricole într-o formă complexă, fapt ce se răsfrânge asupra structurii valorificării teritoriului. Mai mult ca atât, degradarea ulterioară a terenurilor agricole și forestiere nu numai că va micșora capacitatea ecologică a acestora pentru floră, faună și productivitate biologică, dar, și va intensifica formele ilegale de folosire a terenurilor cu destinație de protecție a naturii.
Teritoriul conține o varietate de biotopuri de luncă inundabilă, deosebit de importante, precum: albiile vechi ale Nistrului, importante pentru păsări și altă faună a zonelor umede, pădurile vechi de plop, care aproape că nu s-au păstrat în Europa, pădurile de luncă de frasin, pădurile riverane în mlăștinițe de salcie și luncile cu ierburi înalte care reprezintă un ecosistem deficitar în regiune.
Zona umedă Ramsar ,,Nistrul de Jos” nu deține statut de persoană juridică în vederea administrării acesteia, elaborarea și implementarea programelor privind protecția și conservarea ecosistemelor existente în zonă, dezvoltarea potențialului turistic, economic, inovativ, educațional, etc., respectiv, în lipsa unor soluții prompte în acest domeniu, ecosistemele unice vor fi supuse degradării ireversibile a ecosistemelor iar serviciile furnizate de acestea vor fi nevalorificate. Atribuirea statutului de persoană juridică va permite, ulterior, aplicarea unor măsuri eficiente de administrare în vederea conservării și protecției ecosistemelor vulnerabile din zona dată.
Crearea ariei naturale protejate presupune elaborarea și aprobarea ulterioară a unui plan de management cu includerea acțiunilor concrete privind revitalizarea ecosistemelor degradate, stoparea pierderii biodiversității și crearea condițiilor de creștere și reproducere a speciilor periclitate și strict periclitate, reabilitarea pășunilor și a pajiștilor, etc.
Respectiv, în vederea redresării situației create și asigurarea conservării biodiversității și ecosistemelor din zonă, se impune necesitatea fondării Parcului național „Nistrul de Jos” care va permite, ulterior, aplicarea unor măsuri eficiente de administrare în vederea conservării și protecției ecosistemelor vulnerabile din zona dată.
Sursa: www.mediu.gov.md