Acum în direct

Title

Artist

Acţiunile din cadrul Zilei Internaţionale a Pădurii sunt dedicate dezvoltării fondului forestier

Scris de la 21 martie 2022

Astăzi este marcată Ziuă Internaţională a Pădurilor ediţia 2022, iar genericul din acest an este „Pădurea: producerea și consumul sustenabil”. În acest context, în întreaga lume sunt organizate o serie de evenimente cu impact mediatic pentru populaţie, iar tema principală ce reuneşte aceste activităţi este conştientizarea valorii pădurii şi contribuţia la dezvoltarea şi promovarea fondului forestier.

Acelaşi generic, promovat la nivel internaţional, îl poartă şi masa rotundă organizată astăzi la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice din Chişinău ce a reunit factorii guvernamentali de decizie, mediul academic şi silvicultori, într-un efort susţinut de promovare a valorilor şi importanţei fondului forestier.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de comunicări şi dezbateri, precum „Capacitățile de producție lemnoasă ale pădurilor din Republica Moldova, starea curentă, probleme și perspective”, „Valorificarea durabilă a produselor lemnoase din pădurile Republicii Moldova, probleme actuale, căile de ameliorare și perspective”, sau „Productivitatea biologică a pădurilor din Republica Moldova”, sunt teme de rezonanţă ce urmează să ofere un tablou realist al stării pădurilor şi să motiveze depistarea soluţiilor pentru un viitor verde şi un mediu ambiant curat.

Silvicultorii din cadrul Agenţiei „Moldsilva” şi entităţilor silvice teritoriale au lansat evenimentul public „Luna pădurii”, în perioada 15 martie – 15 aprilie, şi cu această ocazie, s-au mobilizat într-un efort apreciabil de informare şi conştientizare de către populaţie, prin intermediul unor activităţi cu caracter informativ şi de promovare a cunoştinţelor silvice.

Totodată, angajaţii Întreprinderii pentru Silvicultură Tighina, susţinuţi de către ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu şi conducerea Agenţiei „Moldsilva”, în colaborare cu Administraţia Publică Locală din satele Crocmaz şi Copceac din raionul Ştefan-Vodă, au anticipat evenimentul de astăzi prin plantarea a 10 ha de teren din componenţa Parcului Național „Nistrul de Jos”. Plantarea arborilor de plop şi stejar în lunca Nistrului mai e simbolică şi prin faptul că a dat startul Programului Naţional de Împădurire şi Reîmpădurire ce prevede plantarea cu vegetaţie forestieră a cca 100000 ha.

Silvicultorii moldoveni, prin iniţiativă personală exemplară, se vor strădui să menţină un ritm sporit pentru lucrările de plantare din această primăvară. Intensitatea acestor activităţi vor fi completate cu cele zilnice precum grija faţă de patrimoniul silvic încredinţat, acţiuni de salubrizare în fondul forestier sau gospodărirea eficientă a pepinierelor silvice.

În acest context, angajaţii din ramura silvică, lansează un apel către cetăţeni şi agenţii economici pentru a susţine aceste iniţiative importante viitorului nostru şi pentru a transforma evenimentele  Zilei Internaţionale a Pădurii într-un veritabil exemplu de responsabilitate civică şi ataşament cetăţenesc. Autorităţile Publice Locale sunt invitate să identifice terenuri disponibile pentru plantări să se adreseze către Agenţia „Moldsilva” şi entităţilor silvice teritoriale pentru stabilirea aspectelor de cooperare sau asigurare cu material săditor.

Sursa: Moldsilva


Acum în direct

Title

Artist