Acum în direct

Title

Artist

Încălzirea globală poate amenința supraviețuirea lichenilor

Scris de la 15 februarie 2022

Măsurând rata de adaptare a unor specii de licheni arctici la schimbările temperaturii ambientale, ecologistii au descoperit că majoritatea nu se vor putea adapta la încălzirea globală. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Frontiers in Microbiology.

„Am ajuns la concluzii dezamăgitoare pentru licheni. S-a dovedit că clima Pământului se schimbă mai repede decât evoluează lichenii. Adică, multe zone ale Pământului vor deveni în curând nepotrivite pentru ei”, a spus Matthew Nelsen, unul dintre autorii studiului,  cercetător la Fields Museum din Chicago.

Datorită creșterii temperaturilor medii anuale și a altor efecte ale încălzirii globale, zonele climatice se schimbă, iar flora și fauna asociate migrează către noi habitate sau își schimbă obiceiurile. În multe cazuri, acest lucru se datorează faptului că primăvara vine acum cu câteva săptămâni mai devreme decât în ​​trecut.

Observațiile oamenilor de știință demonstrează că astfel de procese au început deja să afecteze natura, forțând păsările să se întoarcă cu câteva săptămâni mai devreme dinspre sud în regiunile polare, unde încălzirea a schimbat echilibrul dintre prădători și prada lor – rozătoarele. Acest lucru afectează negativ supraviețuirea urmașilor lor, deoarece frecvența atacurilor animalelor asupra cuiburilor de păsări a crescut de mai multe ori în ultimii zece ani.

Nelsen și colegii săi au descoperit că încălzirea globală afectează lichenii și mai negativ, în ciuda faptului că aceștia sunt unul dintre cele mai nepretențioase organisme de pe Pământ. Potrivit botaniștilor, primii licheni au apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ 415 milioane de ani. Se găsesc pe toate continentele Pământului și în toate zonele sale climatice, iar numărul total al variațiilor lor depășește 26 de mii de specii. Lichenii trăiesc foarte mult timp – câteva sute sau mii de ani și totuși pot tolera absența aproape completă a apei și pot supraviețui în climate foarte aspre.

Biologii au devenit interesați de cât de bine s-ar adapta lichenii la noile condiții climatice. Pentru a răspunde la această întrebare, ei au studiat ritmul cu care au evoluat în trecut algele din genul Trebouxia, care formează baza „verde” a majorității lichenilor. Biologii au determinat rata de adaptare a acestora la noile condiții de mediu, comparând seturi de mici mutații în genomul speciilor de alge înrudite care trăiesc în diferite condiții climatice.

S-a dovedit că aproape toți reprezentanții genului Trebouxia se adaptează la temperaturi ambientale mai ridicate sau mai scăzute extrem de lent. Acest lucru, potrivit climatologilor, pune sub semnul întrebării faptul că lichenii se vor putea adapta cu succes la schimbările climatice rapide asociate cu încălzirea globală antropică.


Continuați să citiți

Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork