Acum în direct

Title

Artist

Oamenii de știință avertizează cu privire la impactul aerului poluat asupra abilităților mentale

Scris de la 14 februarie 2022

Calitatea aerului poate avea un impact direct asupra performanței cognitive, în special la vârstnici. Oamenii de știință chinezi au ajuns la această concluzie comparând starea abilităților mentale cu calitatea aerului atmosferic din orașele în care locuiau subiecții.

După cum reiese din rezultatele studiului, publicat în The Lancet, oamenii de știință au examinat starea de sănătate a 2812 persoane în vârstă, împărțite în două grupuri. Primii locuiau în orașe în care erau implementate programe de combatere a emisiilor nocive în atmosferă. Astfel de programe au început să câștige popularitate în China din 2014, în provincii au început să obțină o reducere anuală a emisiilor de cel puțin cinci procente. Grupul de control al subiecților locuia în orașe în care nu existau astfel de programe.

În 2014 și 2018, participanții la experiment au luat o serie de teste complexe care trebuiau să-și dezvăluie abilitățile cognitive.

S-a dovedit că, chiar și în timpul testărilor din 2014, subiecții din orașe în care nu au fost implementate programe de mediu au prezentat rezultate mai mici decât cei care locuiau în locații cu aer mai curat. Când testarea a fost efectuată patru ani mai târziu, acest decalaj s-a majorat. Pe baza rezultatelor experimentului, oamenii de știință spun că există o relație directă cauză-efect între calitatea aerului și abilitățile cognitive.

Din punct de vedere biologic, oamenii de știință explică impactul aerului poluat asupra abilităților mentale prin faptul că, la un nivel ridicat de poluare, microparticulele de poluanți pătrund în corpul uman prin sânge sau prin respirație și provoacă otrăvire. De asemenea, afirmă oamenii de știință, poluanții se pot acumula în organism și pot contribui la depunerea de amiloizi, care, conform uneia dintre ipotezele populare în prezent, provoacă demență.

Autorii studiului notează că, desigur, starea funcției cognitive nu depinde doar de vârstă. S-a constatat că fumatul pe termen lung, un stil de viață sedentar, singurătatea, un nivel scăzut de educație și lipsa unei activități mentale constante afectează starea abilităților cognitive. Dar, oamenii de știință menționează că stilul de viață este adesea o alegere personală a unei persoane, iar studiul arată că implementarea unor programe de mediu pe termen lung poate reduce semnificativ factorii de risc pentru demență și poate îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor vârstnici din mega-orașe.


Acum în direct

Title

Artist