Elveția ar putea fi prima din lume care interzice testarea medicamentelor pe animale
Scris de EcoFM la 10 februarie 2022
Cetăţenii elveţieni vor vota duminică într-un referendum interzicerea totală a testării medicamentelor pe animale. Acest lucru a devenit posibil după ce activiștii pentru drepturile animalelor au câștigat suficient sprijin pentru a organiza un referendum referitor la această problemă, potrivit Reuters.
Rezultatele referendumului vor fi obligatorii pentru a fi implementate. Sondajele sociologice recente arată că doar 26% dintre alegători susțin interzicerea utilizării animalelor în experimente medicale și 68% sunt împotriva acesteia.
Potrivit statisticilor guvernamentale, în 2020 în Elveția, unde există un sector farmaceutic uriaș, peste 550 de mii de animale au murit în timpul testelor de laborator, această cifră include 400 de mii de șoareci și șobolani, aproape 4600 de câini, 1500 de pisici și 1600 de cai. În timpul și după experimente, primate, vaci, porci, pești și păsări au fost, de asemenea, uciși.
„Este crud și inutil să facem experimente pe animale și sunt sigur că putem dezvolta un remediu fără el”, a spus Renato Werndli, medic din nord-estul Elveției, care a început inițiativa în cadrul sistemului elvețian de democrație directă.
„Nu ar trebui să folosim animale pentru propriile noastre scopuri egoiste”, a declarat Werndley. În opinia sa, metodele de cercetare precum biocipurile, simulările computerizate sau microdozarea la om au fost mai eficiente decât testele pe animale.
Cu toate acestea, nu este de așteptat ca interdicția să afecteze ajutorul acordat sectorului farmaceutic, care a avertizat că această mișcare va opri dezvoltarea de noi medicamente și va forța companiile și cercetătorii să se mute în străinătate.
Grupul de lobby farmaceutic Interpharma a remarcat că sectorul, care include companii precum Roche și Novartis, contribuie cu 9% la economia elvețiană, inclusiv cu efecte indirecte, și generează aproape jumătate din exporturile elvețiene. Interpharma a condus opoziția în industrie, spunând că propunerile ar fi perturbatoare dacă ar fi adoptate.
„Cercetarea medicamentelor, cercetarea clinică în spitale și cercetarea de bază în universități nu vor mai fi posibile”, a declarat René Buholzer, CEO al Interpharma.
Oficialii din industrie au declartat că interzicerea testării pe animale ar putea duce la încetarea noilor medicamente.”Cred că ați văzut pe vremea coronavirusului cât de important este să descoperiți noi vaccinuri, cât de importante sunt medicamentele noi. Și au fost testate pe animale”, a spus Jean-Paul Clausel, CEO al Idorsia.
Maris van den Broek de la Universitatea din Zurich efectuează un studiu care implantează tumori în șoareci pentru a studia modul în care sistemul lor imunitar poate fi stimulat pentru a lupta împotriva cancerului.
„Deoarece nu înțelegem nici măcar 10% din procesele din interiorul unei tumori, este imposibil să folosim modele computerizate sau celule pentru a înțelege biologia complexă a cancerului”, a declarat ea.
În prezent, în Elveția, înainte ca oamenii de știință să înceapă să experimenteze pe animale, trebuie să demonstreze că nu există alternativă și că cercetarea lor este importantă.