Current track

Title

Artist

Analiștii World Economic Forum au enumerat riscurile globale ale viitorului

Written by on 13 ianuarie 2022

Criza resurselor naturale și eșecul strategiei globale privind schimbările climatice reprezintă riscuri critice majore pe termen lung. Acest lucru se precizează în Raportul Global al Riscurilor 2022 publicat marți de organizația neguvernamentală elvețiană Forumul Economic Mondial (WEF).

Raportul citează concluziile unui studiu recent asupra percepțiilor globale ale riscurilor, conform cărora riscurile de mediu, cum ar fi pierderea biodiversității, crizele resurselor naturale și eșecul acțiunii de combatere a schimbărilor climatice, sunt de o importanță deosebită într-o perspectivă de 10 ani. Printre cele mai mari riscuri de expunere în viitorul previzibil, bolile infecțioase se află pe primul loc, în special COVID-19, care amenință să anuleze decenii de progres în reducerea sărăciei și a inegalității și să slăbească și mai mult coeziunea socială și cooperarea globală. Grupul de scenarii nedorite a evidențiat și factorii de proliferare a armelor de distrugere în masă, prăbușirea statelor și a instituțiilor internaționale.

Riscurile pe termen lung, potrivit studiului, pot duce la tulburări sociale, fragmentare politică și tensiuni geopolitice, care vor afecta negativ „eficacitatea răspunsurilor la alte amenințări cheie ale următorului deceniu”.

Printre riscurile cele mai probabile, a căror apariție este posibilă în următorii doi-cinci ani, experții evidențiază criza ocupării forței de muncă și a mijloacelor de trai, deziluzia pe scară largă a tinerilor, inegalitatea digitală, stagnarea economică, erodarea coeziunii sociale și atacurile teroriste. Potrivit studiului, comunitatea globală ignoră în mare măsură riscul de „dezamăgire a tinerilor”, care pe termen scurt va deveni o amenințare serioasă pentru lume. Victoriile publice obținute prin muncă asiduă pot fi anulate dacă generația actuală nu are căi adecvate către oportunitățile viitoare și dacă își pierde încrederea în instituțiile economice și politice de astăzi, notează autorii raportului.

Președintele și fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, a declarat în decembrie că omenirea este capabilă să „iasă dintr-o situație de urgență”. Șeful WEF consideră că omenirea va învăța o lecție din pandemie, pe care a definit-o drept „rezistență”, explicând că înseamnă rezistență în domeniul medicinei, în furnizarea de provizii, precum și „rezistența personală a tuturor”.


Current track

Title

Artist