Grație unui proiect european, 22 de instituții școlare din Chișinău vor deveni mai verzi
Written by EcoFM on 23 decembrie 2021
La Chișinău a avut loc Evenimentul de Premiere a Instituțiilor de învățământ câștigătoare din cadrul Concursului de finanțare a proiectelor de ecologizare „Școala Orașului Verde”. 22 de instituții învățământ primar, secundar ciclul I și II, special și extrașcolar din municipiul Chișinău au primit finanțare pentru diverse activități de ecologizare a instituțiilor de învățământ.
Concursul este desfășurat și finanțat de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău în cadrul Proiectului „Dezvoltarea competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi”, în temeiul prevederilor deciziei Consiliului Municipal Chișinău din 28.10.2021 cu privire la acceptarea finanțării din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Proiectul prevede:
- Sensibilizarea opiniei publice asupra necesității susținerii și promovării educației ecologice.
- Valorificarea potențialului de inovare pentru o dezvoltare inteligentă și ecologică.
- Încurajarea comportamentului responsabil față de mediul înconjurător în comunitate, prin crearea și dezvoltarea educației ecologice.
- Promovarea soluțiilor ecologice viabile pentru dezvoltarea urbană, inclusiv de implementare a strategiei municipale „Chișinău − Oraș Verde – Planificare Strategică”.
Inițial, la concurs au aplicat 64 de instituții de învățământ primar, secundar ciclul I și II, special și extrașcolar fondator al cărora este Consiliul Municipal Chișinău pentru a participa la Concursul municipal de finanțare a proiectelor de ecologizare „Școala Orașului Verde”. Lista de proiecte eligibile, admise spre evaluare de către comisia de evaluare a inclus 60 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău.
Astfel, printre Proiectele câștigătoare a Concursului „Școala Orașului Verde”, sunt: 22 de instituții învățământ primar, secundar ciclul I și II, special și extrașcolar, dintre care 12 sunt la autogestiune și 10 sunt în subordinea DETS din sectoare.
Cele 22 de școli municipale vor fi finanțate pentru realizarea acțiunilor de ecologizare, ca urmare a participării la Concursul de granturi pentru ecologizarea școlilor cu genericul „Școala Orașului Verde”. Pe baza rezultatelor Proiectului, elevii vor oferi idei specifice și vor desfășura acțiuni menite să îmbunătățească situația de mediu în municipiul Chișinău.
Potrivit reprezentantului Liceului Teoretic Român –Francez „Gheorghe Asachi”, proiectul propus și ulterior aprobat a fost elaborat în exclusivitate de elevii instituției:
Rezultatul scontat al acestui Proiect constă în adoptarea practicilor ecologice, din domeniile utilizării responsabile a energiei, a resurselor de-a lungul lanțului valoric, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora, precum și dezvoltarea competențelor învățământului dual în școlile publice din municipiul Chișinău.
Prezentă la eveniment, viceprimara Angela Cutasevici, a declarat pentru EcoFM, că acest proiect este o adevărată premieră, iar la final, instituțiile care vor implementa cel mai reușit proiectele vor primi titlul de „Școală Verde”:
Adoptarea de către elevi și profesori a practicilor ecologice din domeniile utilizării responsabile a energiei, a resurselor de-a lungul lanțului valoric, a apei potabile, colectarea și tratarea apelor uzate, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora, reducerea impactului activității de utilizare a resurselor și bunurilor asupra mediului, precum și dezvoltarea competențelor pentru o Economie Verde.
Șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, Andrei Păvăloi a menționat pentru EcoFM, că în viitor vor fi continuate asemenea inițiative:
Concursul de finanțare a proiectelor de ecologizare „Școala Orașului Verde” este parte componentă a Proiectului „Dezvoltarea competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi” și se desfășoară cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).