Current track

Title

Artist

Conferința „STATUL, SECURITATEA ȘI DREPTURILE OMULUI ÎN ERA DIGITALĂ”

Written by on 8 decembrie 2021

Secretarul de Stat al Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica IORDANOV  participă în perioada 8-9 decembrie, curent, la cea de-a 6-a ediție a conferinței „STATUL, SECURITATEA ȘI DREPTURILE OMULUI ÎN ERA DIGITALĂ”, în contextul realizării proiectului Modernizarea mecanismelor de guvernare axate pe protecția drepturilor omului.

Astăzi, în cadrul lucrărilor Conferinţei ştiinţifico-practice internaționale au fost discutate subiecte de actualitate pentru spațiul științific, socio-cultural, juridic și politic actual.

Numeroase provocări contemporane ale drepturilor omului sunt indisolubil legate de puterea tot mai mare a tehnologiei digitale, cum ar fi inteligența artificială.

Secretara de Stat a Ministerului Mediului Iordanca-Rodica IORDANOV este de părerea că: „în contextul răspândirii atât de rapide a noilor tehnologii, platformele create dintre reprezentanții din guverne, mediul academic, asociativ și de afaceri și alții, trebuie să se reunească pentru a formula noi protocoale și norme, pentru a defini linii roșii și pentru a construi reglementări agile și flexibile. Și un criteriu forte în stabilirea acestor ”linii roșii” rămân a fi drepturile omului și securitatea națională”.

Secretarul de Stat Iordanca-Rodica  IORDANOV a mai propus spre discuție întrebări despre factorii favorabili dar și despre unele provocări ale procesului digitalizării. De exemplu, cum putem valorifica în mod corespunzător oportunitățile digitale, limitând, în același timp, efectele negative ale digitalizării asupra mediului. Sau, cum putem construi parteneriate puternice între regiuni pentru a sprijini tranziția digitală care stimulează protecția mediului în întreaga lume, etc.

Secretarul de Stat al Ministerului Mediului Iordanca –Rodica IORDANOV, cu  trimitere la Raportorul Special pentru libertatea de exprimare din 2019, a mai punctat în prezentarea sa și aspecte privind amenințările pe care tehnologia digitală le reprezintă pentru democrație (fraudarea alegerilor, difuzarea informației eronate, hărțuirea online etc), în timp ce alte procese tehnologice speciale explorează modul în care tehnologiile digitale pot fi mobilizate pentru a cataliza și consolida promovarea și protecția drepturilor omului”.

Ieri, 7 decembrie, s-a dat startul procesului de elaborare a Strategiei Naționale de Transformare Digitală, inițiat de către Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu PNUD. Aceasta cuprinde viziunea pentru digitalizarea serviciilor publice, creșterea competențelor digitale, implicarea cetățenilor în reingineria serviciilor, crearea unui mediu propice pentru adoptarea tehnologiilor digitale de sectorul privat.

Sursa: mediu.gov.md


Current track

Title

Artist