Portugalia închide ultima centrală pe cărbune cu 9 ani înainte de termen
Written by EcoFM on 23 noiembrie 2021
Portugalia a închis în acest weekend ultima sa centrală pe cărbune, punând astfel capăt utilizării poluanților în generarea de energie. A devenit a patra țară din Uniunea Europeană (după Belgia, Austria și Suedia) care face acest lucru, scrie Reuters.
Uzina Pego, care se află în centrul Portugaliei, a fost al doilea cel mai mare emițător de dioxid de carbon din țară. Mișcarea vine cu nouă ani înainte de eliminarea treptată a combustibililor fosili planificată de Portugalia în 2030.
Se observă că, deși 60-70% din electricitatea sa provine din surse regenerabile, Portugalia se bazează în continuare pe combustibilii fosili importați pentru a satisface nevoile generale de energie. Există îngrijorări că uzina Pego, care este operată de grupul privat Tejo Energia, ar putea fi acum convertită pentru a arde peleți, dar ecologistii avertizează împotriva acestei greșeli.
„Renunțarea la cărbune doar pentru a trece la următorul cel mai prost combustibil nu este în mod clar o opțiune. În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe extinderea rapidă a capacității noastre de energie regenerabilă din eolian și solar”, a declarat Francisco Ferreira, președintele grupului de mediu Zero.
Reamintim că peste 40 de țări din lume în timpul summitului COP26 privind climă de la Glasgow au convenit să renunțe treptat la utilizarea cărbunelui în sectorul energetic. Țările mari și bogate vor face acest lucru până în 2030, iar țările mai mici în până în anul 2040. Țările care au convenit să înceteze utilizarea cărbunelui pentru generarea de energie includ Canada, Polonia, Coreea de Sud, Ucraina, Indonezia și Vietnam.