Analiza inelelor de creștere a arborilor a permis recuperarea datelor climatice din Asia
Scris de EcoFM la 23 august 2021
O nouă modalitate de analiză a inelelor de copaci le-a permis cercetătorilor să reconstruiască schimbările de temperatură din Mongolia. Temperaturile de vară au atins recorduri în regiune încă din anii ’90. Studiul, publicat în Geophysical Research Letters și condus de cercetătorul superior al Observatorului Universității Columbia, Nicole Davie, vizează recuperarea datelor climatice din Asia Centrală.
Până în prezent, există puține date despre observațiile pe termen lung ale climatului din Asia Centrală. Regiunea a fost puternic afectată de seceta prelungită. De exemplu, anul acesta temperatura aerului a atins + 45 °С – fiind anunțată și o avertizare de furtună. Analiza inelelor de creștere la copaci poate spune despre climă cu sute și mii de ani în urmă. Copacii și buștenii potriviți nu sunt ușor de găsit – cu atât cercetarea este mai valoroasă.
Probele au fost luate din mai multe păduri de munte înalt din vestul Mongoliei. Autorii studiului susțin că a ajunge în pădurile vechi curate nu este o sarcină ușoară! Ca probe, au folosit atât arborii siberieni vii de zadă cu vârstă de câteva secole, cât și lemnul relict care nu putrezit din cauza frigului și a secetei.
Măsurarea lățimii inelului arborelui nu a fost suficientă – astfel echipa a măsurat densitatea lemnului. Această metodă implică tăierea unei fâșii foarte subțiri din miezul copacului – mai subțire decât un fir de păr uman – și lăsarea luminii să treacă prin el. Inelele mai puțin dense vor permite să treacă mai multă lumină și vor indica condiții mai reci. Din păcate, această metodă este complexă și consumă mult timp.
În cele din urmă, echipa a apelat la o metodă mai sigură – cercetătorii au evaluat cât de bine reflectă fiecare inel lumina albastră. Lemnul mai puțin dens absoarbe mai puțină lumină albastră din cauza condițiilor mai reci.
Încălzirea rapidă dăunează deja nu doar ecosistemelor fragile, ci și economiei Mongoliei. Principala sa industrie este creșterea animalelor nomade. Seceta severă provoacă lipsa furajelor, ceea ce duce la moartea animalelor.