Aerul poluat poate deveni cauza răspândirii unei boli fatale
Written by EcoFM on 19 mai 2021
Oamenii de știință de la Universitatea din California-Davis au descoperit o legătură între poluarea aerului cauzată de transport și un risc ridicat de a dezvolta demență, inclusiv boala mortală și incurabilă Alzheimer. Articolul a fost publicat în revista Environmental Health Perspectives. Acest lucru a fost anunțat și într-un comunicat de presă pe EurekAlert !.
În experiment, cercetătorii au expus șobolani masculi și femele la aer purificat sau poluat timp de 14 luni. Experții au folosit atât animale sălbatice, cât și cele care au avut gene care contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer și sunt similare cu ADN-ul uman. Rozătoarele au fost testate la 3, 6, 10 și 15 luni pentru a cuantifica posibile manifestări ale demenței, inclusiv modificări neuropatologice și tulburări de comportament.
S-a demonstrat că poluarea atmosferică legată de traansport a amplificat biomarkerii bolii Alzheimer nu numai la animalele care exprimă gena de risc, ci și la șobolanii sălbatici. Potrivit cercetătorilor, acest lucru înseamnă că o calitate slabă a aerului poate contribui de fapt la demență la bătrânețe și explică de ce numărul cazurilor de boală Alzheimer crește la nivel mondial.
Particule ultra-fine au fost găsite în creierul animalelor, concentrația cărora nu se monitorizează în aer, spre deosebire de particulele cu diametrul de 2,5 micrometri (PM2,5). Potrivit oamenilor de știință, este necesar să se revizuiască standardele actuale, deoarece acestea nu exclud efectele nocive asupra creierului îmbătrânit.