Acum în direct

Title

Artist

Secretarul general al ONU Antonio Guterres: Avem nevoie de o revoluție în planificarea urbană

Scris de la 20 aprilie 2021

Creșterea nivelului mării amenință deja sute de mii de locuitori urbani și, până la mijlocul secolului, aproximativ 3,3 miliarde de locuitori urbani ar putea fi afectați de efectele schimbărilor climatice. Dar catastrofa poate fi prevenită. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al ONU, vorbind  la o ședință a primarilor din cele mai mari orașe, membri ai așa-numitului „Grup C40” pentru combaterea schimbărilor climatice.

Grupul, care include 97 de orașe de pe planetă, a fost format în 2005 după o întâlnire convocată de primarul de atunci al Londrei. El își stabilește ca sarcină nu numai intensificarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice, ci și îmbunătățirea, în general, a calității și a nivelului de trai în megalocațiile lumii.

Vorbind la forum, șeful ONU, Antonio Guterres, a reamintit că astăzi, jumătate din populația lumii trăiește în orașe, dar 70 la sută din toate emisiile în atmosferă provin din activitățile economiilor urbane.

„Implementarea Acordului de la Paris privind clima și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă depinde de modul în care vom furniza orașului energie, ce fel de transport  va exista și cum vor construi case”, a subliniat șeful ONU.El a reamintit că, pentru a menține încălzirea la cel mult 1,5 grade Celsius, omenirea trebuie să atingă „zero emisii” până în 2050 – adică volumul de emisii de dioxid de carbon nu trebuie să depășească volumele sale absorbite de păduri și oceane. O mare parte din această sarcină depinde de orașe.

„După cum se spune, politica este determinată la nivel local”, a declarat șeful ONU. – Primarii au o influență extraordinară asupra politicii din țările lor. Pe scena mondială, reprezentați o forță pozitivă din ce în ce mai autorizată. „

El a cerut ca această energie să fie utilizată pentru a convinge guvernele naționale să își prezinte planurile de a aborda schimbările climatice înainte de conferința din noiembrie de la Glasgow.

În același timp, orașele în sine, așa cum este convins Guterres, trebuie să facă totul pentru a atinge neutralitatea carbonului până în 2050 și, atunci când restabilesc economia după pandemie, investesc mai mult în energie verde și în dezvoltarea unui sistem de transport ecologic.

Acest proces a început deja, a remarcat cu satisfacție șeful ONU: coridoare pentru transportul public și tramvaie noi în Mexico City, o creștere a ponderii energiei solare din Lisabona și angajamentul de la Johannesburg de a face toate clădirile orașului „neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon” până în 2030.

„Principala sarcină la moment  este de a accelera ritmul acestor transformări”, a subliniat secretarul general al ONU. „Înlocuirea cărbunelui și investițiile în clădiri inteligente și sisteme de transport rămân problema cheie.” Până în 2030, a declarat el, cel puțin 80% din necesitățile de energie ale orașelor ar trebui să fie satisfăcute din surse regenerabile. „Trebuie să revoluționăm planificarea urbană”, a subliniat el. În același timp, Guterres a cerut să nu uite de măsurile de adaptare  la consecințele schimbărilor climatice,care se simt din ce în ce mai mult, iar autoritățile sunt obligate să protejeze cele mai vulnerabile segmente ale populației. Astăzi, doar 5% din bugetul pentru schimbările climatice este cheltuit pentru acest lucru. ONU propune să aducă această cifră la 50%.

ONU este pregătită să sprijine orașele în abordarea tuturor provocărilor legate de schimbările climatice. „Cred că viitorul Națiunilor Unite constă în cooperarea multilaterală incluzivă care reunește guvernele naționale, societatea civilă, sectorul privat și orașele cu organizații globale și regionale, blocuri comerciale și instituții financiare”, a conchis Guterres.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork