Acum în direct

Title

Artist

UE// La Colibași va fi interzisă deversarea în spațiile publice a apei uzate din gospodării

Scris de la 19 martie 2021

La Colibași A.O. „INTECO” continuă cu succes implimentarea proiectului”Cultura pentru un mediu sigur și protejat”, în parteneriat cu primăria s. Colibași. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

O activitate recent realizată în cadrul proiectului este cea de-a VI-a ședință de lucru, a grupului de monitorizare,  unde a fost revizuit Regulamentul de exploatare a spațiilor publice și trotuarelor din s.Colibași, cu scopul de a veni către Consiliul Local cu propunerea de a integra în acest document prevederi privind interzicerea deversării în stradă și alte spații publice a apelor uzate din sistemul improvizat de canalizare din gospodării. A fost discutată modalitatea de amplasare a informațiilor de interes public pe cele 13 panouri informative, recent amplasate în diverse zone ale satului Colibași.

Ulterior, membrii grupul de monitorizare s-au deplasat în teren pentru a verifica starea panourilor proaspăt montate, distribuind cheile persoanelor responsabile și unele afișe.

Menționăm, că grupul de monitorizare este creat cu scopul facilitării participării cetățenilor la procesul decizional. Astfel, pe parcursul celor douăsprezece luni de proiect, membrii grupului se vor întruni lunar și vor monitoriza mersul lucrărilor efectuate pe componenta hard a proiectului, la fel, vor veni cu recomandări către APL Colibași, privind asigurarea durabilității proiectului, dar și îmbunătățirea serviciilor prestate de către instituțiile publice din localitate.

O altă activitate realizată de către A.O. „INTECO”   este seminarul ”Crearea și prelucrarea materialelor video – elaborarea de filmulețe”, în cadrul căruia tinerii au primit un set de cunoștințe necesare pentru a putea face față concursului de filme ”Noi și Apa – prieteni sau Dușmani?”, prevăzut de proiect.

Potrivit coordonatoarei de proiect Victoria Matveev, participanții au făcut cunoștință cu  instrumentele utilizate la crearea și prelucrarea materialelor video, informații  interesante, care le vor fi utile pe viitor:

Reamintim, că proiectul ”Cultura pentru un mediu sigur și protejat” prevede pilotarea și implementarea în satul Colibași a unei metode inovative de utilizare a apelor uzate, care după procesul de epurare, fără impact negativ asupra mediului înconjurător, pot fi folosite la irigarea terenurilor.

Asociația ObșteascăMedia Grup MERIDIAN este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).


Continuați să citiți

Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork