Acum în direct

Title

Artist

Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării și-a premiat studenții pentru cercetări.

Scris de la 27 februarie 2021

Stundeții Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării au demonstrat, încă o dată, că implicarea și invoarea sunt elemenetele de bază la dezvoltarea lor ca personalități. Astfel, ultima săptămână din februarie, pentru Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (FJȘC) din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) a fost una plină. S-au organizat trei conferințe, în cadrul cărora au participat studenți,  masteranzi, doctoranzi, dar și cadre didactice.

La prima etapă a sesiunii științifice studențești, care a ajuns la cea de-a XXV-a ediție, au participat 20 de studenți de la specialitatea Jurnalism și procese mediatice, cât și de la specialitatea Comunicare și relații publice. Participanții au prezentat diverse comunicări pe temele lor de cercetare. Stundenții anului I au venit cu un studiu de caz, iar cei din anul III, preponderent, au prezentat cercetările realizate pentru lucrările lor de licență. Timpul acordat pentru fiecare student în parte a fost de 7 minute, ulterior prestația candidaților fiind apreciată de un juriu.

„Studenții s-au pregătit bine, au depus străduință și rezultatele nu au întârziat să apară. Îi felicit pentru determinarea și curajul de a participa, le doresc succese mari în viitor și emoții cât mai puține”, susține Vitalie Guțu, lector universitar.

În cea de-a două etapă au ajuns 3 studenți din anul I de la specialitatea Comunicare și relații publice și 4 studenți din anul III de la specialitatea Jurnalism și procese mediatice. Temele acestora au variat, însă toate au abordat subiecte actuale, precum: Fenomenul cultural; Interviul în presă; Fake news-ul în mass-media; Blogging-ul; Protecția minorilor în mass-media; Design-ul în social media marketing; Identitatea vizuală în comunicarea instituțiilor.

După ce fiecare student și-a prezentat lucrarea, partea practică, scopul, obiectivele, variabilele și ipotezele, membrii juriului de la FJȘC, USM au desemnat-o câștigătoare pe studenta anului III, Diana Botnaru, specialitatea Jurnalism și Procese Mediate, care a abordat tema: Modalități de reflectare a fenomenului cultural în presa on-line din Republica Moldova.

„Anul acesta am avut parte de un Deja Vu, pentru că este al doilea an când trăiesc aceleași emoții și, practic, aceeași experiență. Nu pot să spun că n-am avut emoții, am avut, ba chiar mai mari decât m-aș fi așteptat. Anul acesta a fost o concurență strânsă, pentru că și colegii mei au avut teme bune și proiecte bine pregătite pentru această conferință. Mă bucur că am luat locul întâi și mă simt responsabilă pentru etapa finală. Jurnaliștii trebuie să fie în primul rând buni comunicatori, așa că, bătălia la nivel de universitate nu va fi ușoară, dar sper că voi reuși”, a comunicat Diana Butnaru, câștigătoarea etapei finale a Conferinței Științifice Studențești 2021.

Locul I – Botnaru Diana- Jurnalism și procese mediatice.

Locul II – Cristina Duplachi – Junalism și procese mediatice, Stratu Gabriela- Comunicare și Relații publice.

LOCUL III – Leahu Alexandru, Surdu Victoria – Jurnalism și procese mediatice și Lungu Cătălina – Comunicare și Relații publice.

Mențiune – Codrean Eugeniu, Comunicare și Relații Publice.

„Să particip la această conferința a fost o onoare pentru mine. Am fost plăcut surprins de prezentările colegilor mei care au demonstrat curaj, competentă și inteligență. A fost o experiența bună înainte de a susține teza de licență, pentru că te ajută să capeți o experiență la nivel de prezentare și discurs. Cel mai tare mi-au plăcut discursurile colegilor mei, care au cunoștințe la tema lor de cercetare, dar si atitudinea comisiei față de participanți, care a fost una respectuoasă. Dacă aș mai avea ocazia să particip din nou, aș face-o cu mare plăcere. De aceea, îi îndemn pe toți studenții să participe pentru că până la urmă este vorba de experiență și de noi cunoștințe”spune Alexandru Leahu, deținătorul locului III.

Un alt eveniment important pentru FJȘC, care a devenit tradiție, a fost Conferința științifică națională „Creativitatea în jurnalism”, ajunsă la ediția a VII-a. Acțiunea a adunat doctoranzi și cadre didactice, atât din Republica Moldova, cât și din România. Studiile prezentate au abordat teme, precum: Schimbări paradigmatice în învățământul superior de tip convergent (Georgeta STEPANOV, dr. hab., prof. univ.), Implementarea standardelor mediatice europene în România (Dumitru Mirel POPA, dr., prof. univ.), Mobilitatea academică studențească în contextul devenirii profesionale (Victoria BULICANU, dr., conf. univ.), Noi forme de jurnalism: impactul internetului (Victor Moraru, dr., hab., prof. univ., membru corespondent al AȘM, Ionel Pintilii, doctorand, Universitatea Apollonia Iasi, Romania), Valențele creative ale tabletei—specie publicistic-literară românească(Mihai LESCU, dr., conf. univ.), Amprente ale oralității în stilul publicistic contemporan (Ludmila RUSNAC, doctor lector), Presa tipărită: între „a fi” și „a nu fi”… (Mihail GUZUN, dr., conf. univ.), Comunicarea politică și social media (Mariana TACU, dr., conf. univ.), Arhitectura produsului audiovizual: ascensiune și declin (Andrei DUMBRĂVEANU, dr., conf. univ.), Misiunea presei locale în abordarea crizei pandemice (Mariana TOACĂ, doctor lector), Educația mediatică și securitatea informațională în contextul pandemiei Covid-19 (Laura TUGAREV, doctor lector), Componenta valorică a jurnalismului audiovizual în totalitarism (1970 – 1985) (Boris PARFENTIEV, dr., conf. univ), Posturile de radio: modalități de reflectare a pandemiei Covid-19 (Mariana MARCU, lector), Gestiunea strategică în cadrul instituțiilor media (Vitalie GUȚU, lector), Activitatea agenţiilor de presă în perioada pandemiei de COVID-19: particularităţi şi evoluţii (Ecaterina DELEU, lector), Cercetarea pieții mediatice pentru lansarea unui produs media pentru copii (Natalia BEREGOI, doctor lector, Daria CAPAȚÎNA, masterandă), Rolul educației nonformale în dezvoltarea creativității (Ludmila BOTNAR, doctorandă, Universitatea de Stat din Tiraspol), Rolul și locul mass-media în legislația Uniunii Europene (Georgiana Alina RISTEA, doctorandă. Asistent universitar, Universitatea Apollonia Iasi, Romania), Языковая политика сквозь призму мультикультурализма и мультилингвизма в законодательстве Европейского Союза, России, Румынии и Молдовы  – как предтеча законодательства в области СМИ (Elena PAHOMOVA, jurnalistă).

Tradițional luna februarie este marcată prin desfășurarea mai multor evenimente științifice: seminare, mese rotunde și conferințe, destinate atât studenților, cât și profesorilor. Amintim că, anul acesta toate manifestările se organizează în contextul celor 75 de ani, de la fondarea Uiversității de Stat din Moldova.

sursa: moldova9.com


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork