A fost identificat pericolul unui climat torid pentru viață
Written by EcoFM on 5 februarie 2021
Oamenii de știință de la Universitatea Uppsala din Suedia au stabilit că vremea caldă contribuie la mutații genetice periculoase care afectează funcțiile proteinelor. Acest lucru, la rândul său, va afecta capacitatea organismelor de a se adapta și supraviețui într-un mediu nou, susține un articol publicat în revista Proceedings of the Royal Society B.
Cercetătorii au analizat modele teoretice de funcționare a proteinelor, pe care le-au combinat cu date despre efectul mutațiilor asupra diferitelor forme de viață din diferite habitate. Au fost efectuate experimente cu gândaci care au mai multe mutații, precum și cu drojdie, bacterii, viruși, viermi inelari și muște ale fructelor.
Experții au stabilit cum au trăit organismele înainte și după apariția mutațiilor în condiții de mediu în schimbare. Scopul a fost de a afla dacă factorii de stres extern pot amplifica efectele dăunătoare ale modificărilor ADN-ului. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au ridicat temperatura și au studiat efectul rezultat.
S-a dovedit că temperatura mai ridicată a mediului crește impactul mutațiilor dăunătoare. Conform calculelor, dacă temperatura globală a Pământului crește cu 2-4 grade Celsius, atunci consecințele negative ale modificărilor ADN-ului la speciile tropicale ale organismelor vii se vor dubla.