Acum în direct

Title

Artist

Diversitatea speciilor de albine și bondari a scăzut din anii ’90 cu 25%

Scris de la 25 ianuarie 2021

Biologii au stabilit că diversitatea speciilor de albine și bondari sălbatici comparativ cu 1990 în întreaga lume a scăzut cu aproximativ 25%. Un articol cu ​​rezultatele cercetării a fost publicat de revista științifică One Earth.

„Ceva de neînțeles se întâmplă cu albinele. Trebuie să facem ceva chiar acum. Nu putem aștepta momentul în care vom fi absolut siguri de ce dispar  – spune unul dintre autorii studiului, Eduardo Zattara  biolog de la Universitatea Națională din Comaue (Argentina).

În ultimii ani, albinele domestice și sălbatice s-au micșorat numeric pe toată planeta. În special, în America de Nord, numărul de albine sălbatice a scăzut cu aproximativ o treime, iar semenii lor domestici și bondarii au scăzut și mai mult.

Motivele exacte responsabile pentru dispariția albinelor nu sunt încă cunoscute. Ecologiștii sugerează că acest lucru se datorează atât încălzirii globale, cât și noilor boli și paraziți, precum căpușe din genul Varroa, virusul deformării aripilor și misteriosul „sindrom de colaps al coloniilor”, din cauza căruia muncitorii își abandonează reginele și părăsesc stupii în masă.

Într-un nou studiu, Zattara și colegii săi și-au propus să urmărească modul în care diversitatea speciilor de albine de pe planetă s-a modificat din 1950 până în 2020. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au folosit datele colectate de participanții la proiectul Global Biodiversity Information Facility (GBIF).

Savanții au analizat cât de des au apărut diferite tipuri de albine și bondari în statistica naturaliștilor pentru fiecare an. S-a demonstrat că, în ultimele trei decenii, datele au devenit mult mai sărace, în ciuda faptului că mai mulți voluntari s-au alăturat cercetării, iar accesul la sistemele de stocare a datelor este din ce în ce mai bun.

Potrivit cercetătorilor, această tendință a afectat diferite familii și genuri de albine în mod diferit. De exemplu, diversitatea speciilor de albine din familia Halictide a scăzut cu 17%, iar pentru insectele rare din familia Melittid, care trăiesc în nordul și estul Africii, a scăzut cu 40%.

În general, potrivit lui Zattara și colegilor săi, rezultatele studiului confirmă faptul că numărul și diversitatea speciilor de albine scad nu numai în anumite regiuni și țări ale lumii, ci pe întreaga planetă. Oamenii de știință speră că ONU și alte organizații internaționale vor începe să acorde mai multă atenție acestei situații și să înceapă să facă ceva pentru a o încetini.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork