Acum în direct

Title

Artist

În anul 2016 SUA a atins recordul mondial pentru deșeurile de plastic

Scris de la 3 noiembrie 2020

În 2016, 42 de milioane de tone de deșeuri din plastic au fost generate în Statele Unite. Acest număr depășește valoarea acestui indicator pentru orice altă țară din întreaga istorie a observațiilor. Oamenii de știință estimează că 0,14-0,41 milioane de tone din cantitatea totală de plastic au rămas în depozitele de deșeuri neautorizate din Statele Unite, iar alte 0,15-0,99 milioane de tone au fost transportate în țările din Asia de Sud-Est, în care Statele Unite exporta aceste deseuri pentru reciclare, conform unui articol publicat în revista Science Advances.

Deșeurile din plastic au început să fie produse în masă doar cu puțin peste 50 de ani în urmă, dar au reușit deja să polueze toate ecosistemele principale ale planetei și să ajungă chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale sale – habitate de adâncime din vecinătatea Antarcticii și fundul depresiunii Marianelor. Cea mai mare îngrijorare reprezintă pătrunderea  plasticului în ocean, unde dăunează animalelor, nimerind în organism,  se dezintegrează treptat în microplastice. Un studiu recent a demonstrat, de asemenea, că materialele plastice din apa de mare eliberează substanțe toxice pentru principalele bacterii fotosintetice ale planetei, Prochlorococcus marinus.

Cercetătorii consideră că calitatea gestionării deșeurilor din plastic în apropierea litoralului este cea mai critică pentru ecosistemele marine. Cele mai mari riscuri de poluare cu plastic în ocean există în țările cu coaste dens populate, consum ridicat de plastic pe cap de locuitor și gestionare ineficientă a deșeurilor.

Oamenii de știință conduși de  Kara Lavender Law, a asociației «Sea Education Association» au efectuat o evaluare de mediu a gestionării deșeurilor în Statele Unite în 2016. Au fost folosite date de la Banca Mondială, Agenția SUA pentru Protecția Mediului (EPA), Fundația pentru Cercetare și Educație pentru Mediu (EREF), Asociația Post-Consumator și baza de date Comtrade a ONU.

Comparația și analiza datelor din diferite surse au făcut posibilă perfecționarea evaluării existente de date din 2016 de la Banca Mondială. Apoi, experții au descoperit că 34 de milioane de tone de deșeuri din plastic erau generate anual în Statele Unite. Autorii studiului au ajuns la concluzia că această cantitate este subestimată și, de fapt, țara a generat cel puțin 42 de milioane de tone de deșeuri de plastic –  un record absolut până acum, o astfel de cantitate de plastic nu a fost produsă de nici o țară din lume în întreaga istorie a observațiilor. Un total de 242 de milioane de tone de deșeuri din plastic au fost generate în lume în 2016, adică contribuția SUA la această cifră a fost de 17,3 la sută.

Ilustrație schematică a unei analize din 2016 a gestionării deșeurilor de plastic din SUA
Kara Lavender Law et al. / Science Advances, 2020

Oamenii de știință au folosit date despre plasticul din trei depozite de deșeuri neautorizate din San Jose, Sacramento și Columbus și au calculat că, în medie, se produc 0,43-1,28 kilograme de plastic aruncat ilegal pe cap de locuitor pe an, ceea ce poate genera 0. 14–0,41 milioane de tone de astfel de plastic pe an în toată țara. Statele Unite au o rețea eficientă de gestionare a deșeurilor și își exportă majoritatea deșeurilor din plastic către țările din Asia de Sud-Est pentru reciclare, dar acest lucru nu protejează mediul înconjurător de poluarea cu plastic de origine americană. Potrivit autorilor studiului, principalii importatori ai acestor deșeuri – China și Hong Kong – nu au reciclat și  au aruncat de la 0,15 la 0,99 milioane de tone de plastic din Statele Unite în anul 2016.

Ecologiștii au menționat că principalul factor din spatele evidenței  gunoiului din SUA nu a fost populația de coastă, care este inferioară țărilor asiatice, nu sistemul de gestionare a deșeurilor ( țara exportă până la 88 la sută din deșeurile menajere generate), ci cantitatea de plastic per capita, care este în continuă creștere, iar în 2016 a întrecut 100 de kilograme.

Una dintre modalitățile tradiționale de a reduce cantitatea de deșeuri din plastic generate este folosirea așa-numitelor bioplastice, care se biodegradează în mediu. Cu toate acestea, cercetările recente au stabilit că este la fel de toxic ca tipurile tradiționale de plastic. Cu toate acestea, există și o experiență pozitivă cu introducerea de noi tipuri de ambalaje. Potrivit www.ecofm.md, în Japonia, au fost inventate pungi comestibile din tărâțe de orez, care vor ajuta la salvarea căprioarelor de la înghițirea plasticului.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork