Acum în direct

Title

Artist

Schimbările climatice amenință dezvoltarea țărilor africane, precum viața și sănătatea locuitorilor lor

Scris de la 29 octombrie 2020

Creșterea temperaturii aerului, creșterea nivelului mării, schimbarea ratelor de precipitații și o creștere a evenimentelor meteorologice extreme, aceste efecte ale schimbărilor climatice subminează dezvoltarea socio-economică a țărilor africane și uneori chiar reprezintă o amenințare directă pentru viața, sănătatea și siguranța locuitorilor lor. Sunt concluziile la care au ajuns autorii unui raport privind impactul schimbărilor climatice asupra continentului African, realizat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și de o serie de alte entități ONU.

„În ultimele luni am asistat la inundații devastatoare, populații strămutate, focare de lăcuste de deșert și acum suntem amenințați de o secetă iminentă cauzată de fenomenul climatic La Niña”, declară secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Africa este o regiune a cărei economie se bazează în principal pe agricultură, amintește OMM, iar evenimentele meteorologice extreme – atât secete, cât și inundații – au consecințe grave pentru populația sa. Experții raportează că secetele care și-au mărit frecvența din 2012 au dus la o creștere de 46% a numărului de persoane din Africa tropicală care sunt subnutriți. Milioanede oameni de pe continent mor de foame.

OMM menționează, de asemenea, că nivelul mării crește mai repede în Africa decât în ​​alte regiuni. Acest lucru duce la eroziunea rapidă a coastelor în țări precum Coasta de Fildeș, Senegal și Benin, care pot avea un impact extrem de negativ asupra turismului.

2019 a devenit cel mai cald din istoria observațiilor meteorologice, inclusiv pentru Africa, amintesc experții. În următorii ani, conform prognozelor, țările africane deja fierbinți vor stabili o creștere a temperaturii medii anuale și o scădere drastică a precipitațiilor. Iar condițiile meteorologice extreme vor face ca lucrurile să se înrăutățească pe continent. PIB-ul total african se așteaptă să se contracte între 2 și 12%.

„Informațiile bazate pe dovezi reprezintă baza pentru sporirea rezistenței și adaptării la schimbările climatice și asigurarea mijloacelor de trai și de dezvoltare”, a declarat Joseph Leonel Correia Saco, comisarul Uniunii Africane pentru Economie Rurală și Agricultură.

„Raportul privind starea climei în Africa are un rol critic de jucat în acest sens – pe aceste informații ar trebui să se bazeze acțiunile noastre pentru atingerea obiectivelor Agendei 2063 pentru Africa”, a adăugat el.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork