Acum în direct

Title

Artist

Sclipiciul folosit în cosmetică dăunează mediului

Scris de la 19 octombrie 2020

Oamenii de știință au prezentat dovezi noi că sclipiciul folosit în cosmetică și vopsele pentru corp poate dăuna corpurilor de apă.

Luciul tradițional constă dintr-o bază de plastic din folie PET din poliester care este acoperită cu aluminiu și un strat subțire de plastic. În ultima perioadă s-au depus eforturi pentru a elimina sclipiciile PET, prin introducerea unor alternative mai biodegradabile care folosesc celuloza ca bază.

În laborator, cercetătorii au realizat mai multe rezervoare miniaturale, unde au adăugat apă colectată din râu, împreună cu anumită floră, unde au întrodus mai multe tipuri de luciu. Toate tipurile de sclipici au redus volumul plantelor, cum ar fi algele microscopice. Și sclipiciul produs pe bază biodegradabilă – celuloză, a crescut numărul melcilor, ceea ce ar putea duce ulterior la periclitarea ecosistemului. Modificările au fost observate după 36 de zile, nu se cunosc rezultatele pe termen lung.

„Luciul este un fel de microplastic. Dacă îl folosiți ca machiaj, ar fi mai bine să îl ștergeți și să-l aruncați la deșeuri menajere, decât să le aruncați în instalații sanitare”, spune dr. Daniel Green, lector superior de biologie la Universitatea Ruskin din Anglia.

Studiul este publicat în Journal of Hazardous Materials.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist