Acum în direct

Title

Artist

Schimbările climatice pot acelera dispariția nevertebratelor bentice

Scris de la 15 septembrie 2020

Oamenii de știință au corelat migrația ilogică a nevertebratelor bentice în zonele sudice și în apele calde de la suprafa  Atlanticului de Nord-Vest cu încălzirea oceanului: apa caldă servește drept semnal pentru reproducere, iar apoi larvele sunt transferate în noi habitate de către curenții de primăvară, nimerind în condiții la care nu sunt adaptate evolutiv. Acest lucru pune în pericol existența multor nevertebrate, inclusiv o serie de midii comerciale și quahogs, afirmă un articol publicat în revista Nature Climate Change.

Apa încălzită din oceane a forțat multe vietăți marine să își schimbe habitatele mai aproape de poli sau să se adâncească. Majoritatea acestor organisme aparțin nectonului – adică înoată activ în stratul de apă și își aleg un loc prielnic pentru trai, cum ar fi peștii sau mamiferele. În același timp, pe platforma continentală a Atlanticului de Nord-Vest s-au produs schimbări ilogice a arealelor  nevertebratelor bentice: au început să apară mai des în zone mai calde de apă puțin adâncă din sud-vest. Pentru a explica acest tipar, oceanologii au încercat să stabilească o paralelă cu ratele locale ale schimbărilor climatice, dar motivele exacte ale migrației nevertebratelor nu au fost încă stabilite.

Oamenii de știință conduși de Heidi L. Fuchs de la Universitatea Rutgers au investigat migrația eronată a nevertebratelor bentice în Golful Mid-Atlantic și în Atlanticul de Nord-Vest de pe coasta SUA. Pentru a face acest lucru, au studiat datele din literatura de specialitate despre habitatul a 50 de specii de nevertebrate din 1950 până în 2015 și le-au comparat cu indicatorii climatici (viteza și direcțiile vântului, curenții principali, temperatura apei).

Modificări ale fenologiei reproducerii în Golful Mid-Atlantic și Atlanticul de Nord-Vest. (a) Atlanticul de Nord-Vest este prezentat de dreptunghiul exterior, Golful Mid-Atlantic de interior. Linia mov este axa care definește poziția de-a lungul și latul șelfului, culoarea de fundal indică adâncimea în metri, conturul alb arată izobata de 200 de metri; b-e corespund cu patru adâncimi din Golful Mid-Atlantic – 15-25, 25-50, 50-80 și 80-120 metri. În 2001-2015, temperaturile medii ale apei de jos au fost cu două grade Celsius mai mari decât în ​​1956-1970.
Heidi L. Fuchs și colab. / Nature Climate Change, 2020
Hărțile arată medii pe termen lung (a-d) și tendințe sezoniere (e-h) ale datelor de începere a reproducerii la patru praguri de temperatură (8, 10, 12 și 14 grade Celsius) în Atlanticul de Nord-Vest. Zonele fără culoare sunt întotdeauna sub pragul de temperatură specificat.
Heidi L. Fuchs și colab. / Nature Climate Change, 2020.

S-a dovedit că, din cauza temperaturilor ridicate ale apei de mare, reproducerea la nevertebrate începe mai devreme decât datele determinate evolutiv. În stadiul de larve, sunt neputincioase împotriva acțiunii vântului și a curenților marini, care le transportă către ape calde de mică adâncime, unde într-un an, reproducerea lor va începe mult mai devreme. Drept urmare, organismele bentice confundă încălzirea apei ca un semnal pentru reproducere, iar curenții de primăvară, la care nu sunt adaptați evolutiv, le transportă în locuri în care șansele lor de supraviețuire sunt mult mai mici decât în ​​mediul lor natural.

Astfel de tendințe au fost observate pentru 80% din speciile studiate. De exemplu,  Arctica islandica și Spisula solidissima, precum și midiile Mytilus eduli, apar în principal la temperaturi scăzute, iar intervalele lor au scăzut deja semnificativ. În contrast, Placopecten magellanicus apar pe o gamă largă de temperaturi și au reușit să evite o astfel de creștere a extincției. Autorii studiului au menționat că datele obținute indică amenințarea cu dispariția multor nevertebrate bentice din Atlantic, inclusiv pentru un număr mare de specii comerciale.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork