Acum în direct

Title

Artist

WWF: O cincime din animalele și plantele sălbatice ar putea să dispară până la sfârșitul acestui secol

Scris de la 11 septembrie 2020

O cincime din speciile sălbatice de animale și plante sunt deja amenințate cu dispariția în acest secol. Acest lucru este afirmat în raportul Fondului mondial pentru natură (WWF) „Planeta vie”, care este publicat la fiecare doi ani.

„O cincime din speciile sălbatice sunt amenințate cu dispariția în acest secol ca urmare a schimbărilor climatice, chiar dacă sunt introduse măsuri preventive semnificative”, se spune în studiu. Se reamintește că în 2016, primul caz cunoscut de dispariție directă a mamiferelor ca urmare a schimbărilor climatice a fost deja înregistrat – vorbim despre rozătoarele asemănătoare șoarecelui Melomys rubicola, care locuiau pe insule din apropierea Australiei. În plus, se remarcă faptul că din 1994 până în 2007, peste 30 de mii de lilieci de fructe – reprezentanți ai cel puțin două specii dintr-o populație globală de până la 100 de mii de animale – au murit ca urmare a condițiilor meteorologice calde. Aceste animale nu au capacitatea fiziologică de a rezista la temperaturi de peste 42 de grade Celsius.

Experții WWF notează că consecințele schimbărilor climatice, care au afectat liliecii de fructe și rozătoarele menționate mai sus, demonstrează cât de repede schimbările climatice pot duce la o reducere semnificativă a populațiilor și, de asemenea, avertizează asupra unei amenințări latente pentru alte specii. Raportul mai spune că dimensiunea populațiilor de mamifere, păsări, pești, amfibieni și reptile a scăzut dramatic cu o medie de 68% din 1970. „Biodiversitatea apei dulci scade mult mai repede decât biodiversitatea oceanică sau forestieră … În timpul creației recente a hărții lumii, amploarea transformării umane a devenit evidentă, în special modul în care s-au schimbat milioane de kilometri de râuri”, explică experții. Potrivit WWF, astfel de schimbări au avut un impact semnificativ – indicatorii dimensiunii populațiilor speciilor de apă dulce au scăzut brusc.

Astfel, numărul de 3741 de populații, reprezentând 944 de specii de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și pești, în ecosistemele de apă dulce a scăzut cu o medie de 84%. Practic, acest declin se aplică amfibienilor de apă dulce, reptilelor și peștilor, care a fost înregistrat în toate regiunile, în special în America Latină și Caraibe. În plus, ca urmare a acțiunilor umane, biodiversitatea oceanelor se află, de asemenea, într-un pericol semnificativ, care suferă din cauza distrugerii așezării naturale a fundului mării, a pescuitului ilegal și nereglementat, a poluării cu metale grele, micro și macroplastice, precum și a scurgerilor de combustibil de pe nave și aruncarea deșeurilor de către aceștia. Datele din raport arată că diversitatea plantelor suferă de asemenea pierderi grave ca urmare a schimbărilor climatice. Astfel, numărul de extincții de plante documentate este de două ori mai mare decât numărul de mamifere, păsări și amfibieni dispăruți. Acum, una din cinci (22%) specii de plante este pe cale de dispariție, în principal la tropice.

Cercetătorii menâionează că bunăstarea materială a oamenilor și sănătatea lor depind de sănătatea naturii, prin urmare, oferă mai multe scenarii pentru a opri tendința spre pierderea biodiversității. Mai exact, oamenii de știință subliniază necesitatea unor eforturi sporite de conservare (mai multe arii protejate și o mai bună planificare a restaurării ecologice la nivel de peisaj și planificare a conservării), o producție mai durabilă (creșterea și rezistența sporită a producției agricole și a comerțului agricol) și un consum mai durabil, (reducerea deșeurilor alimentare, schimbarea dietelor pentru a reduce aportul de calorii din produsele de origine animală în țările cu consum ridicat de carne).


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork