Acum în direct

Title

Artist

Tinerii ecologiști din Tohatin au aflat despre necesitatea Centrului multifuncțional de dezvoltare din zona Zona Ramsar „Nistrul de Jos”

Scris de la 27 iulie 2020

La 24 iulie a continuat ciclul de seminare în cadrul proiectului „Crearea Centrului multifuncțional „Dezvoltare durabilă pentru Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, implementat de A.O. ”Renaşterea Rurală” în parteneriat cu A.O. ”Parcurile Viitorului” și Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”, gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei (Embassy of Sweden in Chisinau), în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.

Seminarul a fost organizat pentru adolescenții Clubului Eco de la Tohateen HUB din localitatea Tohatin, cu prezența mentorilor, echipei de implementare a proiectului, donatorilor, experților și reprezentanților de la primăria comunei Tohatin. 

În cadrul seminarului experții au avut parte de prezentări unde au accentuat necesitatea  existenței Centrului multifuncțional „Dezvoltare durabilă pentru Zona Ramsar „Nistrul de Jos” din localitatea Cioburciu, r-l. Ștefan Vodă,au răspuns la întrebarile: Ce reprezintă un Parc Național și motivele creării acestora în Republica Moldova? Ce reprezintă o zonă RAMSAR?, Care este potențialul turistic local al acestei zone?, Cum centrul va putea consolida zona? De asemenea au aflat cum modelele demonstrative eco-energetice vor permite promovarea și construcția acestora în mai multe gospodării din zonele rurale. 

La seminar au fost prezenți experții: Petru Vinari (A.O. „Parcurile Viitorului”), Viorica Ursu, Vladimir Ursu, Silvian Răcilă (A.O. „Renașterea Rurală”), care au venit în fața tinerilor cu câte o prezentare interesantă. Aici tinerii au aflat mai multe despre sursele alternative de energie, instalațiile fotovoltaice, colectoarele solare de încălzire a apei, prerogativele centrului, procesul de selectare a deșeurilor, și, nu în ultim rând  importanța muncii unei persoane din societatea civilă, membri ai ong-urilor de mediu și care sunt scopurile lor pe viitor.

Viorica Ursu, manager de proiect, a relatat pentru EcoFM cât de mult interes au manifestat tinerii prezenți la seminar:

Menționăm că în cadrul seminarului a avut loc o înțelegere prealabilă a semnării unui acord de parteneriat între AO ”Centrul de dezvoltare din Zona Ramsar „Nistru de Jos” ( s.Cioburciu, r-l. Ștefan Vodă  ) și A.O. Pro Bono, fondatorul Tohateen Hub (s. Tohatin, mun. Chișinău). Parteneriat ce va permite tinerilor ecologiști și membrilor Tohateen Hub să viziteze centrul multifuncțional din  Cioburciu și viceversa. Membrii Clubului Eco de la Tohateen HUB participanți la eveniment vor primi certificate de participare la acest ciclu de seminare, ce vor aduce plus valoare portofoliului personal. 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork