ONU a avertizat despre creșterea rapidă a cantității de deșeuri electronice la nivel mondial
Scris de EcoFM la 3 iulie 2020
Cantitatea de deșeuri electronice generate în lume în ultimii 16 ani se va dubla până în anul 2030 și va atinge aproximativ 74,7 milioane tone. Acest lucru este demonstrat de cel mai recent raport al monitorizării globale a deșeurilor electronice pentru anul 2020.
Deșeurile electronice care conțin aditivi toxici sau substanțe periculoase, inclusiv mercur, reprezintă o amenințare serioasă pentru mediu și sănătatea umană. Potrivit documentului, cantitatea de deșeuri electronice la scară globală în 2019 s-a ridicat la un număr record de 53,6 milioane tone. Mai mult, doar 17,4% din deșeurile electronice au fost reciclate. Aceasta înseamnă că majoritatea nu au fost utilizate, ci aruncate sau arse.
Liderul producției de deșeuri electronice anul trecut, potrivit raportului, au fost țările asiatice cu un indicator de 24,9 milioane tone, urmate de statele din America de Nord și de Sud (13,1 milioane tone), ultimile în acest top sunt primele trei țări ale Europei (12 milioane tone) Volumul deșeurilor electronice în țările Africii și Oceaniei s-a ridicat la 2,9 milioane tone, respectiv 0,7 milioane tone. Potrivit autorilor raportului, cantitatea deșeurilor electonice crește cel mai rapid în comparație cu alte deșeuri . Acest lucru se datorează în principal creșterii consumului de echipamente electrice și electronice și a duratei sale scurte de viață.
În același timp, în 2019, după cum s-a menționat în raport, volumul de deșeuri electronice generate, raportate la numărul de locuitori a constituit 7,3 kg. Primul loc în lume în clasamentul acestui indicator a fost ocupat de țările europene (16,2 kg de persoană), urmate de statele Oceaniei (16,1 kg) și Americii de Nord și de Sud (13,3 kg). Țările din Asia și Africa sunt semnificativ în spatele primelor trei, cu valori de 5,6 kg, respectiv 2,5 kg.
Gestionarea rațională a deșeurilor electronice, potrivit autorilor raportului, va atenua efectele devastatoare ale schimbărilor climatice. De exemplu, doar anul trecut, conform unor estimări, 98 de milioane de substanțe nocive conținute în echipamentele electronice aruncate au fost eliberate în atmosferă. Anterior, compilatorii raportului New Circular Vision for Electronics au prezis că cantitatea de deșeuri electronice generate anual până în 2050 ar fi de aproximativ 120 de milioane tone. Sporirea activităților pentru reducerea deșeurilor electronice, potrivit specialiștilor, pot duce printre altele, la beneficii economice importante, economisind aproximativ 62 de miliarde de dolari. Pentru a atenua efectele devastatoare ale crizei de mediu, este necesar să se reconsidere abordările privind producția de electronice, care se bazează pe o economie circulară, afirmă savanții.