Acum în direct

Title

Artist

Grecia renunță la plasticul de unică folosință

Scris de la 2 iunie 2020

Sursa foto: https://www.axios.com/

Ministerul Mediului și Energiei Greciei a lansat campania „Grecia fără plastic de unică folosință”, începutul a fost dat de ministrul Kostis Hadzidakis, care, împreună cu voluntarii organizațiilor non-profit, au ajuns  pe plaja din Shinia, în estul Aticii.

„Continuăm proiectele privind respingerea plasticului de unică folosință”, a spus ministrul. Potrivit serviciului de presă al ministerului, refuzul se referă la nouă tipuri de produse din plastic, inclusiv caserole alimentare și pahare din spumă de polistiren, bețișoare de bumbac, tacâmuri de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri) și farfurii,pai pentru băuturi. O lună mai târziu, după instrucțiunile primului ministru, Grecia va include în proiectul de lege directiva corespunzătoare a Comunității Europene  din iulie 2021. În sectorul public, eliminarea plasticului de unică folosință va începe cu șase luni mai devreme, adică din ianuarie 2021.

Ministerul intenționează să încurajeze reciclarea sticlelor din plastic. Sticlele de plastic vor fi taxate cu câțiva eurocenți, iar fiecare cetățean care le va returna va primi acești bani înapoi. Ministrul a spus că pieței i se acordă suficient timp pentru a scăpa de materialele plastice de unică folosință acumulate, precum și pentru a se pregăti pentru noi alternative ecologice.

Anunțând începutul campaniei, Hadzidakis a citat cifre care arată amploarea problemei plasticului. Peste 26 milioane de tone de deșeuri din plastic sunt colectate anual în Europa, dintre care mai puțin de o treime sunt reciclate. Conform UE, 85% din gunoiul marin este compus din plastic. Cincizeci la sută din gunoiul marin este plastic de unică folosință, iar alte 27% reprezintă unelte pentru pescuit.

În Grecia, se folosesc aproximativ un milion de pahare din plastic în fiecare zi sau 350 milioane de pahare  pe an. Grecia acum câțiva ani a început să limiteze consumul de plastic. Începând cu 1 ianuarie 2018, țara a introdus o taxă de mediu pe pungile subțiri din plastic de unică folosință, pentru a limita consumul lor ca una dintre principalele surse de poluare a mediului. Pentru fiecare pachet, trebuie să se plătească patru eurocenti. În același timp, statul a stimulat eliminarea acestora și utilizarea pungilor


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork