Savanții australieni: Oamenirea suferă puternic din cauza schimbărilor climatice
Scris de EcoFM la 26 mai 2020
Deja astăzi, mii de oameni din întreaga lume mor din cauza efectelor dezastruoase ale crizei climatice, dar documentația oficială a deceselor nu ține cont de impactul acestor catastrofe masive de mediu.
Potrivit Science Alert, această concluzie a fost făcută de un grup de experți australieni din domeniul sănătății, articolul a fost publicat în The Lancet Planetary Health. Oamenii de știință cred că în Australia, căldura anormală este cel mai periculos risc asociat încălzirii globale. Dacă nivelul emisiilor din lume rămâne la nivelul actual, până în anul 2080 în orașele țării, mortalitatea din cauza ascensiunii temperaturii poate crește de cel puțin patru ori.
„Schimbările climatice sunt fatale, dar nu se menționează în certificatele de deces”, a declarat medicul Arnagretta Hunter de la Universitatea Națională Australiană.
Potrivit oamenilor de știință, în Australia numărul deceselor cauzate de căldură este semnificativ subestimat în statisticile oficiale – de cel puțin 50 de ori. Autorii remarcă faptul că aceste date sunt importante pentru înțelegerea amploarei crizei, deși recunosc că este posibil de a diagnostica un pacient cu atac de cord sau cancer, dar este mult mai dificil să relaționezi moartea acestuia cu factorii climatici. Cercetătorii avertizează că schimbările climatice vor fi una dintre cele mai dificile provocări pentru sănătate, chiar și după remedierea epidemiei de coronavirus. „Urmărim mortalitatea provocată de coronavirus, dar avem nevoie și de angajați și sisteme de sănătate pentru a confirma legătura dintre sănătatea noastră și mediul înconjurător”, concluzionează medicii.