Acum în direct

Title

Artist

Prognoză: 20% din megafauna oceanelor riscă să dispară până în anul 2120

Scris de la 21 aprilie 2020

Până în anul 2120, fiecare al cincilea animal marin de mai dimensiuni poate să dispară. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință care studiază influența omului și a climei asupra megafaunei mărilor și oceanelor.

Sursa foto: https://iz.ru/

Studiul este publicat în revista Science Advances. Principala cauză sunt  schimbările climatice, la care este expusă cel mai mult megafauna marină, datorită căreia multe dintre speciile sale pot dispărea pentru totdeauna. Locuitorii marini mari, a căror masă corporală depășește 45 de kilograme, inclusiv rechini, balene, broaște țestoase, urși polari și pinguini regali, aparțin megafaunei marine. Fiecare specie joacă un rol major în ecosistemul mărilor și oceanelor.

Sunt cunoscute în total, 334 specii de megafaună marină. Dacă tendințele actuale vor continua, o medie de 18% din specii se va pierde în următoarele sute de ani. Aceasta înseamnă că  vor dispărea 11% din așa-numitul spațiu de nișă, acesta fiind gradul de funcții ecologice îndeplinite de speciile din comunitate. Și dacă toate speciile pe cale de dispariție dispar acum, 40% din megafaună marină poate fi pierdută. Analiza a demonstrat că rechinii pot suferi mai mult decât alte specii în acest scenariu, alte specii nu vor putea umple o nișă. Oamenii de știință recunosc însă că există încă speranțe de remediere. Deoarece până în prezent, doar câteva specii de megafaună marină au dispărut, este încă posibil să salvăm altele care sunt în pericol de dispariție și să echilibrăm ecosistemul în ansamblu.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist