Acum în direct

Title

Artist

În zece ani planeta va suferi o dispariție accentuată a biodiversității

Scris de la 14 aprilie 2020

Încălzirea globală poate duce la pierderea bruscă, potențial catastrofală a biodiversității în regiunile din întreaga lume în cursul secolului XXI, potrivit oamenilor de știință de la Centrul pentru Biodiversitate și Mediu (UCL).

Sursa foto: https://yve.ro/

Coautorul studiului, dr. Alex Pigot, afirmă că riscurile pentru biodiversitate din cauza schimbărilor climatice nu accelerează treptat. În schimb, pe măsură ce clima se încălzește, într-o singură regiune, majoritatea speciilor vor fi capabile să reziste  doar înainte de trecerea pragului de temperatură, când  speciile vor întâmpina condiții pe care nu le-au mai suportat până acum.

În activitatea lor, oamenii de știință au utilizat datele modelului climatic pentru perioada 1850 – 2005 și le-au suprapus cu intervalele geografice a 30.652 specii de păsări, mamifere, reptile, amfibieni, pești și alte animale și plante. Datele au fost disponibile pentru diverse zone de pe glob, împărțite în arii pătrate care măsoară  100 km pătrați. Cercetătorii au folosit 22 de modele climatice în cazul a trei scenarii de emisii antropice de gaze cu efect de seră (intense, moderate și reduse) pentru a prezice când speciile din fiecare arie vor fi afectate de temperaturi pe care organismul lor nu le-a experimentat anterior în intervalul geografic de cel puțin cinci ani.

„De îndată ce temperatura dintr-o anumită regiune va crește la un nivel pe care speciile nu l-au experimentat niciodată, ne așteptăm să se producă extincții. Deși nu este necesar, pur și simplu nu avem nici o dovadă a capacității acestor specii de a supraviețui după acest moment ”, a declarat Christopher Trisos, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au descoperit că în majoritatea comunităților ecologice din întreaga lume, o proporție semnificativă de organisme va atinge paragul de suportabilitate climatică în următorul deceniu, iar până în anul 2100, 73% din toate speciile vor fi supuse extincției.

Autorii lucrării au constatat că distrugerea comunităților ecologice ca urmare a schimbărilor climatice va fi una bruscă, deoarece pentru majoritatea speciilor, depășirea pragului de suportabilitate  se va produce aproape simultan. Acest lucru va duce la instabilitatea ecosistemului și la schimbări ireversibile.

Conform scenariului cu emisii ridicate, o astfel de pierdere catastrofală de biodiversitate va începe înainte de anul 2030 la tropice și va atinge latitudini mai mari până în 2050. Cercetătorii au remarcat că evenimentele recente, cum ar fi albirea masivă a coralilor din Marea Barieră de Corali, confirmă faptul că deja se produc unele schimbări.

„Rezultatele noastre subliniază necesitatea urgentă de atenuare a schimbărilor climatice prin reduceri imediate și radicale ale emisiilor care pot ajuta la salvarea a mii de specii de la dispariție. Menținerea încălzirii globale sub 2°C  va oferi mai mult timp speciilor și ecosistemelor pentru a se adapta la un climat în schimbare – fie căutând noi habitate, schimbându-și comportamentul sau prin eforturi de conservare realizate de omenire „, conchide Pigot.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork