Acum în direct

Title

Artist

Șeful OMM: Combaterea schimbărilor climatice necesită aceeași unitate asemenea eforturilor de combatere a pandemiei coronavirusului

Scris de la 25 martie 2020

Inundațiile, ploile abundente, secetele, ghețarii care se topesc: semne alarmante ale schimbărilor climatice sunt oarecum legate de apă. De Ziua Mondială a Meteorologiei, ONU a amintit din nou de această relație și solicită metode îmbunătățite de colectare și procesare a datelor privind starea resurselor de apă.

Sursa foto:www.thegwpf.com

„Clima și apa sunt strâns interdependente”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, în mesajul său cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, sărbătorită de comunitatea internațională la 23 martie. – Apa se evaporă de pe suprafața planetei și intră în atmosferă, unde se formează nori ca urmare a condensării vaporilor de apă, care sunt purtați de vânt pe tot globul. Apoi, precipitațiile din nori sub formă de ploaie și zăpadă cad, ca urmare a căreia apa dulce nimerește înapoi în sol, râuri, lacuri și în ghețari de pe Pământ. „

Șeful ONU a amintit că apa este una dintre cele mai valoroase resurse ale secolului XXI. „Schimbările climatice perturbă ciclul apei în natură și duc la redistribuirea apei disponibile în lume”, a subliniat el. Acest proces, potrivit lui Guterres, duce la dezastre naturale: mai mult de jumătate din populația lumii suferă de o lipsă acută de apă timp de cel puțin o lună pe an.

Anul acesta, Ziua Meteorologică Mondială și Ziua Mondială a Apei sunt dedicate unui singur subiect – „Clima și resursele de apă”. ONU solicită metode îmbunătățite de prezicere, monitorizare și utilizare a resurselor de apă disponibile pentru a rezolva eficient problemele de aprovizionare, lipsa sau poluarea excesivă a resurselor de apă. „Nu putem controla ceea ce nu măsurăm”, notează secretarul general ONU. „Să numărăm fiecare picătură, pentru că fiecare picătură contează”, a adăugat el.

Specialiștii Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) avertizează că, în viitor, din cauza lipsei de apă, umanitatea va trebui să ia „decizii dificile”. Pentru ca ele să fie corecte, este necesar să deținem tot caracterul complet al informațiilor. În prezent, potrivit șefului OMM Petteri Taalas, oportunitățile în acest domeniu sunt limitate. „În domeniul combaterii schimbărilor climatice și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, umanitatea trebuie să demonstreze aceeași unitate ca și în combaterea pandemiei coronavirusului”, a spus Talaas.

Potrivit acestuia, OMM intenționează să lucreze îndeaproape cu alte agenții ONU pentru implementarea Agendei pentru dezvoltare durabilă, în special al șaselea obiectiv legat de asigurarea cu apă.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork