Acum în direct

Title

Artist

Adresare către miniștrii adunați la conferința climatică de la Madrid: „Urgent trebuie să oprim dezastrul”

Scris de la 12 decembrie 2019

Reprezentanții Națiunilor Unite, Spania și Chile au cerut politicienilor la conferința climatică de la Madrid, să nu rateze timpul rămas și să ia decizii critice, deschizând un segment la nivel înalt. Una dintre cele mai urgente sarcini este reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră și coordonarea măsurilor pentru crearea unei „piețe a emisiilor”.

Peteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a reamintit constatările triste a două studii majore: unul a fost prezentat la Summit-ul privind climatul din septembrie, iar cel de-al doilea a fost făcut public la începutul Conferinței de la Madrid. „Încălzirea globală continuă, temperatura globală medie a crescut față de perioada preindustrială cu 1,1 °C, iar oceanul s-a încălzit cu jumătate de grad, 220 de milioane de persoane au fost afectate de căldură extremă. Peste 800 de milioane de oameni nu au hrană „, a declarat Taalas.

„Dovezile științifice nu lasă nicio îndoială cu privire la necesitatea urgentă de a acționa fără întârziere, atât la nivel global, cât și național”, a reamintit delegatul conferinței climatice de la Madrid, președintele Adunării Generale a ONU, Tijani Mohammed-Bande. În caz contrar, obiectivul Acordului climatic de la Paris – menținerea temperaturii medii globale de la 2 la1,5 grade Celsius – nu va fi atins. Mai mult, în timp ce emisiile cresc doar și dacă nu se schimbă nimic, atunci până la sfârșitul secolului temperatura va crește cu 3-4 grade, iar acest lucru va fi un dezastru.

„Suntem pe o cale greșită”, a declarat Patricia Espinosa, secretară executivă a Convenției ONU privind schimbările climatice. Ea a menționat că Acordul de la Paris era deja pus în aplicare în multe privințe, dar una dintre cele mai importante probleme care necesită acord a fost punerea în aplicare a articolului VI. Se vorbește doar despre necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și despre rolul sectorului privat în combaterea schimbărilor climatice. În plus, acest articol sugerează posibilitatea „tranzacționării emisiilor”: o țară ale cărei emisii sunt mai mici decât norma stabilită poate „vinde” diferența către un stat care nu își îndeplinește obligațiile de reducere a emisiilor. Dar acest mecanism este posibil numai dacă este stabilit un „plafon” global al emisiilor, care nu ar trebui să crească în urma unui astfel de schimb.

„Punerea în aplicare practică a articolului VI va contribui la crearea„ piețelor de carbon ”, care vor acorda o pondere mai mare acordului de la Paris și vor stabili reguli comune pentru toți”, a spus Espinosa. „Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci aceste piețe vor fi sporadice, iar inacțiunea noastră va fi un semnal negativ care ar putea submina toate celelalte eforturi climatice.”
Adresându-se miniștrilor țărilor participante la Acordul de la Paris, Patricia Espinosa a recunoscut că soluția multor probleme tehnice ar trebui să fie amânată pentru viitor, dar astăzi este extrem de important să ajungem la un acord aici la Madrid. „Am făcut progrese serioase în ultimele cinci zile, dar acum trebuie să facem un avânt și să finalizăm lucrările”, a declarat șeful secretariatului convențiilor climatice.

„Această conferință ar trebui să schimbe cursul acțiunii”, a declarat președintele Conferinței, Carolina Schmidt, ministrul pentru mediu al Chile. Deși din cauza situației tensionate din țara ei, Conferința părților la Convenția ONU pentru climă a trebuit să fie mutată de la Santiago la Madrid, Chile și-a păstrat rolul de președinte. Carolina Schmidt a spus că America Latină și Caraibe suferă în mod constant de secete, inundații și uragane. Ministrul chilian consideră că lupta împotriva schimbărilor climatice nu este doar o problemă pentru politicieni, ci și pentru autoritățile locale și regionale, precum și pentru reprezentanții sectoarelor de producție și financiare. Acesta este motivul pentru care, potrivit lui Schmidt, organizatorii reuniunii au atras nu numai miniștrii pentru problemele de mediu, ci și miniștrii agriculturii, științei, energiei și, mai important, miniștrii finanțelor, care gestionează banii necesari pentru implementarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.

Și celebrul cântăreț spaniol Alejandro Sans i-a îndemnat și pe cetățenii să nu stea fără treabă, ci să acționeze. „Mi-ar plăcea ca noi să încetăm să ne certăm și să ne învinovățim unii pe alții pentru iresponsabilitate … pentru că este vorba de salvarea casei noastre”, s-a adresat cântăreții delegaților. El a adăugat că nu va învăța pe nimeni, ci intenționează să acționeze: „Toți suntem de vină, dar putem rezolva această problemă. La propriile mele concerte, intenționez să reduc amprenta de carbon cât mai curând posibil. Și voi compensa emisiile care sunt inevitabile „.


Continuați să citiți

Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork