Acum în direct

Title

Artist

Impactul uman asupra oceanelor s-a dublat în ultimul deceniu

Scris de la 21 august 2019

În ultimul deceniu, impactul uman în oceane aproape că s-a dublat, fiind afectate aproape 60% din oceanele lumii. Aceasta este concluzia făcută de oamenii de știință de la Centrul Național de Analiză și Sinteză de Mediu (NCEAS) de la Universitatea California din Santa Barbara, relatează Scientific Reports .

Sursa foto: www.worldanimalprotection.cr

Studiul a evaluat pentru prima dată  impactul combinat pe care oamenii îl au asupra oceanelor – de la poluarea cu nutrienți la pescuit excesiv. În aproape 60% din ocean, impacturile cumulate cresc în mod semnificativ, dar și în multe zone, într-un ritm care pare să se accelereze.

„Acest lucru creează și mai multă urgență pentru rezolvarea acestor probleme”, a declarat autorul principal Ben Halpern , directorul NCEAS și profesor la Școala de Științe a Mediului și Managementului UC Santa Barbara.

Schimbările climatice reprezintă un factor cheie care determină accelerarea și răspândirea în întreaga lume, pe măsură ce mările se încălzesc, se acidifică și cresc în volum. În plus, pescuitul comercial, scurgerile poluate de pe uscat și transportul maritim intensifică fenomenul progresiv în fiecare an în multe zone ale oceanului.

„Trebuie să găsim o soluție care să acopere mai mulți factori. Nu putem soluționa de unii singuri dacă dorim să încetinim și să oprim impactul negativ”, a mai declarat Ben Halpern.

Cea mai mare preocupare în rândul oamenilor de știință sunt regiunile din Orientul Mijlociu, Australia, Africa de Vest și insulele  Caraibe de Est. Printre ecosisteme, mai multe sunt afectate: mangrovele și recifele de corali. În același timp, cercetătorii au descoperit că starea mărilor din Coreea de Sud, Japonia, Marea Britanie și Danemarca s-a îmbunătățit după o scădere a pescuitului comercial și a poluării.

Studiul a proiectat, de asemenea, impactul pe o decadă din viitorul apropiat, bazat pe ritmul schimbării în trecutul recent, constatând că acesta se poate dubla din nou dacă ritmul schimbării continuă să nu fie ținut sub control.

Pentru a evalua ritmul modificărilor, autorii au beneficiat de două studii anterioare și similare, realizate de mai mulți membri ai aceleiași echipe  în perioada anilor 2008-2013, care au oferit primele imagini a impactului umanității asupra oceanelor.

„Anterior, am dispus de un șir de date referitoare la amploarea impactului uman, dar nu și de o imagine clară a modului în care acestea variază”, a declarat coautoarea studiului Melanie Frazier.

Frazier a rămas surprinsă să descopere în șirul de  date cum temperaturile oceanelor au crescut dramatic într-o perioadă relativ scurtă de timp.

„Nu este nevoie de statistici fanteziste pentru a vedea cât de rapid se schimbă temperatura oceanului și pentru a înțelege amploarea problemei”, a spus Frazier. „Cred că acest studiu, împreună cu alte analize, subliniază importanța unui efort global concertat pentru controlul schimbărilor climatice.”


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork