A fost calculat numărul deceselor cauzate de încălzirea globală
Scris de EcoFM la 7 iunie 2021
Între 1991 și 2018, mai mult de o treime din totalul deceselor cauzate de căldură s-au datorat creșterii temperaturii globale a aerului.
Potrivit unui model dezvoltat de oamenii de știință din Statele Unite, Marea Britanie și Elveția, mult mai puțini oameni ar muri într-o lume fără schimbări climatice antropice. Acest lucru este titrat într-un articol publicat în revista Nature Climate Change.
Experții au analizat date despre mortalitatea persoanelor din 43 de țări, care locuiesc în 732 de așezări. Cercetătorii au calculat mai întâi numărul total de decese din motive de sănătate și au asociat fluctuația acestui parametru cu valorile temperaturii medii zilnice în timpul sezonului cald ( patru cele mai calde luni care urmează una după alta). În total, analiza a inclus aproximativ 30 de milioane de decese care au avut loc între 1991 și 2015. Țările au variat foarte mult în ceea ce privește clima, temperatura medie a celui mai fierbinte sezon variind de la 15 la peste 25 de grade Celsius.
În a doua fază a studiului, oamenii de știință au calculat sarcina mortalității legată de căldură pentru două scenarii. Primul este caracterizat de situația climatică reală din lume, iar al doilea s-a bazat pe un model climatic fără influență umană.
În toate țările chestionate, 20,5-76,3% din totalul deceselor (în medie, 37%) cauzate de căldură în lunile mai calde pot fi atribuite încălzirii globale. În unele regiuni, cum ar fi Europa de Sud, America Centrală și de Sud și Asia de Sud-Est, riscul de a muri de căldură este deosebit de mare, cu decese care ajung la câteva sute de cazuri pe an. În Ecuador și Columbia, până la trei sferturi din toate decesele cauzate de căldură se datorează încălzirii globale cauzate de emisiile antropice.
Autorii articolului subliniază că o creștere notabilă a numărului de decese s-a datorat doar unei creșteri a temperaturii medii cu aproximativ un grad Celsius peste nivelurile preindustriale, care este sub limitele stabilite de Acordul de la Paris (1.5-2 grade Celsius).