UE//Educația pentru eficiența energetică- pilon al dezvoltării locale durabile
Scris de EcoFM la 17 martie 2021
Proiectul ”Educația pentru eficiența energetică- pilon al dezvoltării locale durabile” este implementat de A.O. Centrul de Orientare și Promovare Europeană „DIALOG” și este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Proiectul dat este are rol de suport al proiectului de infastructură „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului „Iurie Bodiu” din satul Flămânzeni” finanțat din fondurile Uniunii Europene. În satul Flămânzeni din raionul Sângerei, cu sprijinul Uniunii Europene, sunt desfășurate lucrări de renovare a Gimnaziului „Iurie Boghiu”. Asistența oferită are menirea să reabiliteze sistemele de apă și canalizare, sistemul de încălzire și cel de ventilare, în beneficiul elevilor și al profesorilor. Mai mult de 250 de elevi și angajați vor beneficia de condiții mai bune de studii și muncă datorită suportului oferit de proiectului UE, implementat de GIZ.
Scopul proiectului ”Educația pentru eficiența energetică- pilon al dezvoltării locale durabile” constă în activizarea societății civile din comuna Coșcodeni și satele din apropiere. Pe parcursul unui an, sunt planificate și realizate activități de informare în mai multe localități.
Lunar reprezentanții ONG-ului se întâlnesc cu reprezentanții Comitetului părinților și pedagogilor din satul Flămânzeni, realizând ședințe de monitorizare. Potrivit coordonatoarei de proiect Silvia Țurcanu, comunitatea este interesată de schimbările care vor interveni în urma implementării proiectului. De asemenea monitorizează activ mersul lucrărilor, achizițiile dar și alte aspecte a derulării proiectului.
Implimenatorii au organizat concursul de desen ”Eficiența energetică salvează Planeta”- unde au participat elevii de la Liceul Teoretic ”Nicolae Casso” din Chișcăreni. Desenele cele mai reușite au fost incluse în calendarul elaborat pentru a fi distribuit în cadrul Campaniei de conștientizare a importanței eficientizării energetice.
Campania de conștientizare a populației cu privire la necesitatea eficientizării clădirilor a fost realizată de grupurile de elevi din clasele superioare împreună cu coordonatorii din satele Flămânzeni și Chișcăreni. În cadrul acestei campanii, voluntarii au explicat cetățenilor beneficiile și prioritățile eficienței energetice în familie, la nivel local, național și global. Voluntarii au oferit câte un calendar de masă, care include materiale informative din domeniul eficienței energetice. Coordonatorii și voluntarii au răspuns la întrebările cetățenilor vis-a-vis de tematica discutată.
Despre componenta de infrastructură a proiectului, Silvia Țurcanu a declarat următoarele:
Pentru luna iunie este planificată o școală de vară pentru elevii din Liceul Teoretic ”Nicolae Casso”, Chișcăreni și Gimnaziului „Iurie Bodiu”. Flămânzeni. Aici copii vor comunica cu experții din domeniul eficienței enegetice, vor fi organizate concursuri și victorine.
Asociația Obștească„Media Grup MERIDIAN” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).