Acum în direct

Title

Artist

Nature Geoscience: În ultimul mileniu circulația Gulf Stream a scăzut puternic

Scris de la 1 martie 2021

Circulația Meridională  a Atlanticului  (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC), mai bine cunoscută sub numele de Gulf Stream, a slăbit brusc în ultimele decenii. Dacă procesul se dezvoltă în aceeași direcție, ar putea duce la condiții meteorologice extreme în Europa și Statele Unite, afirmă revista Nature Geoscience.

Potrivit site-ului Institutului Potsdam pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice (Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung, PIK), oamenii de știință din mai multe țări europene au combinat o serie de studii anterioare și au folosit și așa-numitele date indirecte din „arhive naturale” precum sedimente oceanice sau miezuri de gheață, pentru a reconstitui istoria AMOC din ultimii 1600 de ani.

Curentul Golfului transportă apă caldă de suprafață de la ecuator spre nord ca o bandă transportoare uriașă, în timp ce apa rece și mai puțin sărată se grăbește în direcția opusă, explică Stefan Ramstorf, inițiatorul cercetării la PIK. Rezultatele cercetărilor demonstrează că curentul a fost relativ stabil până la sfârșitul secolului al XIX-lea. În jurul anului 1850, curentul a început să încetinească și, de la mijlocul secolului al XX-lea, a apărut o a doua încetinire mai accentuată.

Anterior, Ramstorf și colegii săi calculaseră că scăderea vitezei curentului Golfului a fost de aproximativ 15% de la mijlocul secolului trecut. Noua lucrare a confirmat această concluzie și, de asemenea, a permis evaluarea situației într-un context mai lung.

Forța motrice din spatele AMOC este densitatea diferită a apei din ocean: cald și sărat se deplasează de la sud la nord, unde se răcește și astfel devine mai dens. Când devine suficient de grea, apa se scufundă în straturile mai adânci ale oceanului și curge înapoi spre sud. Încălzirea globală perturbă acest mecanism: precipitațiile crescute și topirea crescută a stratului de gheață din Groenlanda adaugă apă dulce la suprafața oceanului. Acest lucru reduce salinitatea și, prin urmare, densitatea apei, împiedicând scufundarea și astfel slăbind viteza Gulf Stream-ului, afirmă oamenii de știință.

Consecințele încetinirii Gulf Stream-ului pot fi foarte diverse:

– Fluxul de suprafață AMOC spre nord duce la devierea maselor de apă spre est, departe de coasta SUA, acest lucru se datorează rotației Pământului. Pe măsură ce curentul încetinește, acest efect se diminuează  se acumulează mai multă apă în largul coastei de est a Statelor Unite, ducând la un nivel mai ridicat al mării „, a declarat autorul studiului Levke Caesar de la Irish National University din Maynooth.

În Europa, o încetinirea AMOC ar putea însemna evenimente meteorologice mai extreme, inclusiv furtuni de iarnă mai puternice și mai multă căldură  vara.


Acum în direct

Title

Artist