Sticluțele cu hrană pentru copii se dovedesc a fi o sursă de plastic
Scris de EcoFM la 21 octombrie 2020
Fiecare copil care consumă hrană complimentară dintr-o sticlă de polipropilenă înghite în medie 1,58 milioane de particule de microplastic pe zi. Această cifră diferă în funcție de regiune: în țările africane este de 14,6 mii particule, iar în cele mai dezvoltate țări ale lumii ajunge la 4,55 milioane. Corpul sticlei aduce cea mai mare contribuție la emisia de microplastice în amestecurile pentru sugari, în timp ce accesoriile din polipropilenă o emit cu ordinele de mărime mai mici, afirmă cercetarea publicată în revista Nature Food.
Multe studii privind poluarea cu plastic afirmă că afectează ecosistemele marine, dar transportul global a dus deja la o distribuție pe scară largă a microplasticelor în biomurile terestre, inclusiv în corpul uman. De exemplu, rezidentul mediu american odată cu scaunul scapă de 74.000 până la 211.000 de microplastice anual. 62,8 la sută din aceste particule aparțin polipropilenei, dar căile pentru pătrunderea acestui polimer în corp nu au fost încă pe deplin stabilite. Polipropilena este considerată un plastic sigur și este utilizată pe scară largă pentru producția de ambalaje alimentare, inclusiv sticle pentru lapte pentru sugari. Oamenii expun astfel de sticle la temperaturi ridicate în timpul sterilizării și agitării, ceea ce prezintă un risc potențial pentru eliberarea activă a particulelor de microplastic.
Oamenii de știință conduși de Dunzhu Li de la Trinity College Dublin au studiat aportul de particule de polipropilenă din sticlele de hrană complimentară pentru sugari. La începutul studiului, au colectat date despre vânzările de astfel de sticle în 48 de regiuni ale lumii, acoperind 77,6% din populația lumii.
Apoi au combinat aceste date cu rezultatele unui experiment model privind funcționarea sticlelor din polipropilenă. Experimentul a urmat recomandările OMS pentru prepararea hranei pentru sugari și a inclus sterilizarea și agitarea sticlelor. Apoi, apa din ele a fost trecută printr-un filtru acoperit cu aur, cu un diametru al porilor de 0,8 micrometri pentru a colecta particulele de polipropilenă.
Autorii studiului au concluzionat că polipropilena este prezentă în cel puțin o componentă – un recipient sau un accesoriu – în 82,5 % din sticlele pentru alimente destinate bebelușilor din întreaga lume. În acest caz, polimerul s-a dovedit a fi o sursă activă de particule microplastice: sticlele, al căror corp și accesorii au fost fabricate din polipropilenă, emit de la 1.310.000 ± 130.000 la 16.200.000 ± 1.300.000 particule de microplastice pe litru de lichid. Cea mai mare contribuție la această emisie a fost adusă de materialul recipientului, dacă corpul a fost realizat din sticlă, iar accesoriile au fost realizate din polipropilenă, atunci cantitatea de particule emise a fost cu ordinele de mărime mai mică și a variat de la 69700 ± 9800 la 267000 ± 15000 particule pe litru. Numărul de particule a fost, de asemenea, influențat de creșterea experimentală a temperaturii de încălzire a sticlelor: de exemplu, la o temperatură de 25 de grade Celsius, 0,6 milioane de particule au fost eliberate în apă și la o temperatură de 95 de grade Celsius, deja 55 de milioane (de regulă, amestecul de alimentare nu este încălzit peste 70 grade Celcius).
S-a dovedit că, în medie, fiecare bebeluș hrănit dintr-o sticlă din polipropilenă înghite 1,58 milioane de particule de microplastice pe zi. În funcție de regiune, această cifră variază de la 14.600 la 4.550.000 de particule – în țările dezvoltate, aportul este mai mare.
Oamenii de știință au remarcat că cantitatea de microplastic care pătrunde în corpul copilului, este subestimată. Diametrul porilor filtrului (0,8 micrometri) a fost mai mare decât particulele nanoplastice și acest lucru nu a fost luat în considerare în studiu. Se știe, de asemenea, că unii oameni folosesc apă din fierbătoare electrice din plastic pentru a pregăti amestecul (și nu îl schimbă întotdeauna data viitoare când îl pornesc), care conține particule de microplastic. În același timp, în Uniunea Europeană și, respectiv, în Marea Britanie, 60 și 91 la sută din fierbătoare au un corp din polipropilenă. În plus, unii părinți (aproximativ 20% în SUA) încălzesc sticlele cu amestec în cuptorul cu microunde. Caracteristica neuniformă de încălzire duce la apariția unor zone supraîncălzite în interiorul sticlei, în care emisia de microplastice este și mai intensă. Autorii studiului au menționat că problema siguranței utilizării plasticului pentru hrănire necesită atenție și cercetări suplimentare.
În ultimii ani, oamenii de știință au acordat mai multă atenție poluării cu plastic a mediului înconjurător: de exemplu, au descoperit particule microplastice în intestinele nevertebratelor din Antarctica, au confirmat migrarea particulelor în ecosistemele de apă dulce și au calculat aportul global în ocean prin spălarea materialelor sintetice.