Emisiile de dioxid de carbon în prima jumătate a anului 2020 au scăzut cu 8,8%
Scris de EcoFM la 15 octombrie 2020
Nivelul global al emisiilor de gaze cu efect de seră în prima jumătate a acestui an a scăzut cu aproximativ 8,8%. Acesta este un record comparativ cu criza din 2008, șocul petrolier din 1979 și al doilea război mondial, afirmă oamenii de știință în revista științifică Nature Communications.
„Cea mai mare reducere a emisiilor provine din sectorul transportului terestru. La nivel global, emisiile aferente acestuia au scăzut cu aproximativ 40% datorită muncii de acasă și altor măsuri de combatere a epidemiei. În comparație, nivelul emisiilor din industrie și energie a constituit 22% și 17% „, – a declarat Daniel Kammen, unul dintre autorii studiului, profesor la Universitatea din California la Berkeley (SUA).
Răspândirea infecției cu coronavirus a condus nu numai la o supraîncărcare a sistemelor de sănătate în zeci de țări din întreaga lume, ci și la o scădere bruscă a producției industriale, a traficului auto și a multor alte surse de CO2 și altor gaze cu efect de seră. Primele observații ale acestui declin, pe care oamenii de știință le-au efectuat în vara acestui an, au demonstrat că emisiile de gaze cu efect de seră comparativ cu perioada de iarnă și începutul primăverii anului 2019 au scăzut cu aproximativ 17%. Oamenii de știință se așteaptă ca emisiile globale de CO2 să scadă cu aproximativ 4,4-5,3% pentru întregul 2020.
Kammen și colegii săi au actualizat aceste estimări. Oamenii de știință le-au compilat pe baza observațiilor privind concentrația de CO2 și alte gaze cu efect de seră din aer, care este realizată de proiectul Carbon Monitor. Oamenii de știință au comparat aceste date cu modul în care consumul de combustibil, nivelul tipic al traficului, producția industrială, traficul aerian și producția de electricitate din peste o sută de țări s-au schimbat în prima jumătate a anului 2020.
Rezultatele analizei lor au confirmat că emisiile au scăzut cu 17% în primăvară. Pe de altă parte, nivelul real al declinului emisiilor în ultimile șase luni a depășit ușor previziunile de vară ale climatologilor, ajungând la 8,8%. Potrivit lui Kammen și colegilor săi, aceasta este o valoare record în întreaga istorie a omenirii, inclusiv scăderea producției industriale și a emisiilor conexe care au avut loc din cauza celor mai mari conflicte militare și crize economice.
Climatologii se așteaptă ca emisiile de CO2 să scadă cu o cantitate mult mai mică pe parcursul anului, deoarece deja în luna iulie a acestui an, multe țări au ridicat toate restricțiile asociate epidemiei COVID-19 și au revenit la emisiile la nivelul anilor precedenți. Cu toate acestea, oamenii de știință nu exclud posibilitatea ca numărul tot mai mare de cazuri de infecție să creeze aceeași situație care s-a dezvoltat în primăvară în timpul primului vârf al pandemiei.