Acum în direct

Title

Artist

Fibre de blugi au fost descoperite în apele Arcticii canadiene

Scris de la 5 septembrie 2020

Oamenii de știință au descoperit mii de fibre de denim (țesătură de blugi) în gheață și sedimente în largul coastei arhipelagului arctic canadian, al Marilor Lacuri și al altor corpuri de apă. Cercetătorii consideră că pot fi folosite ca indicator al influenței umane asupra diferitelor ecosisteme. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Environmental Science & Technology Letters.

„Țesătura blugilor este fabricată din fibre naturale, dar este tratată chimic. Acest lucru  duce la o dezintegrare  mult mai îndelungată,  suficient  pentru a se acumula în diferite medii naturale unde poate amenința bunăstarea biotei locale. Am demonstrat că astfel de fibre se găsesc aproape peste tot – de la latitudini temperate până și în Arctica ” – scriu cercetătorii.

În ultimii ani, ecologii și oceanologii au început să studieze în mod activ ce se întâmplă cu gunoiul și diverse produse ale civilizației umane care pătrund în oceane împreună cu apele uzate. Aceste observații au demonstrat că omenirea produce un număr imens de microparticule de plastic și diverse fibre care se pot acumula în corpul diferitelor animale sau altor reprezentanți ai florei și faunei.

După cum a anunțat  Eco FM, oamenii de știință au descoperit recent sute de astfel de particule în stomacul multor păsări marine.  Oamenii de știință au înregistrat o situație similară în rândul rechinilor de adâncime care trăiesc în largul coastei Marii Britanii și în mai multe fructe de mare.

Ecologiștii canadieni conduși de profesorul Miriam Diamond de la Universitatea din Toronto (Canada) au descoperit o altă sursă de poluare antropică a apei și a solului. În ultimul  studiu, au analizat eșantioane de sedimente și gheață de pe fundul lacurilor Ontario și Huron, precum și de pe țărmurile Țării Baffin, a Mării Beaufort și a altor regiuni circumpolare din Arctica canadiană.

În aceste eșantioane, oamenii de știință au găsit o varietate de fibre care au o culoare similară firelor folosite la fabricarea denimului. După studierea compoziției chimice a moleculelor de pigment pe care le conțineau, Diamond și colegii ei au confirmat această ipoteză. Acest lucru sugerează că aproximativ o cincime sau un sfert din toate microfibrele găsite pe fundul lacurilor canadiene și în largul coastei Arcticii au fost asociate cu acest tip de țesătură.

Oamenii de știință au încercat să localizeze sursa acestei poluări. Au analizat compoziția apelor uzate și au examinat câte fibre sunt înlăturate din blugi în procesul spălării. S-a dovedit că fiecare spălare de blugi generează mii de fire, dintre care aproximativ 20% nu pot fi reținute de stațiile de tratare a apei. Drept urmare, toate aceste fire ajung în mediu, unde se mențin pentru o perioadă destul de îndelungată de timp. Datorită acestei particularități, fibrele blugilor pot fi utilizate ca indicatori ai prezenței umane și a influenței civilizației asupra naturii.

Până în prezent, ecologiștii nu pot evalua cu exactitate modul în care aceste fibre afectează mediul, deoarece au fost descoperite în corpul unei singure specii de pești care trăiește în Marile Lacuri și în alte corpuri de apă dulce. Cercetătorii speră că următoarele cercetări îi vor ajuta să înțeleagă modul în care aceste fibre afectează viața florei și faunei din Arctica și latitudinile temperate.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist