Climatologii germani au enumerat animalele care ajută încălzirii globale să topească gheața Arcticii
Scris de EcoFM la 3 iulie 2020
Climatologii germani au sugerat că castorii din Alaska beneficiază de încălzirea globală și se răspândesc rapid în regiune. Mai mult decât atât, construiesc tot mai multe baraje, creând multe rezervoare noi, ceea ce accelerează dezghețul permafrostului, scrie HB.
După cum subliniază oamenii de știință, doar câteva alte animale sunt capabile să își schimbe habitatul la fel de exact ca aceste rozătoare brune, care pot cântări până la 30 de kilograme. Înarmați cu dinți ascuțiți, au dat jos copaci și arbuști și au construit baraje, rezultând mici văi umplute cu apă formând lacuri noi.
„Metodele lor sunt extrem de eficiente”, spune dr. Ingmar Nietze, de la Institutul Alfred Wegener, a Centrului de Cercetări Polare și Marine în numele lui Helmholtz din Potsdam. Animalele își construiesc adesea barajele tocmai în punctele în care pot obține rezultate semnificative cu efort minim. Cercetătorii climatici se tem că permafrostul se poate dezgheța și va deveni instabil odată cu creșterea temperaturii. Dacă se întâmplă acest lucru, poate duce la eliberarea de cantități uriașe de gaze cu efect de seră, ceea ce va accentua schimbările climatice. Deoarece apa este puțin mai caldă decât solul din jur, aceste lacuri și bălți pot accelera și mai mult dezghețarea permafrostului, și castorii par să contribuie activ la acest proces.
„Bineînțeles, știam că castorii, și-au extins semnificativ habitatele în ultimele decenii. Acest lucru se datorează parțial schimbărilor climatice: datorită creșterii temperaturii, au început să crească mai multe arbuști de care au nevoie animale pentru hrană. În plus, rozătoarele nu sunt vânate la fel de intens ca în trecut, a declarat Nitz.
Datorită imaginilor prin satelit realizate în ultimii 20 de ani, climatologii au observat o creștere a numărului de lacuri mici în Alaska de Vest. Motivul a fost, inclusiv castorii, care au restaurat lacurile vechi odată cu construcția barajelor. Oamenii de știință consideră că activitatea castorilor pentru refacerea lacurilor se produce nu numai în Alaska, ci și în alte regiuni, unde există permafrost.
De la două baraje în anul 2002, numărul acestora în apropierea orașului Kotzebue a crescut la 98, până în anul 2019 – observăm o creștere cu 5.000 %, cu peste 5 baraje noi construite anual. În perioada studiată de 17 ani, suprafața totală a apei din regiunea Kotzebue a crescut cu 8,3 la sută. Aproximativ două treimi din această creștere a fost asociată cu castorii. În cazul fiecărui lac nou apărut, permafrostul se dezghețează la fund și la țărmuri. Desigur, solul înghețat se poate recupera teoretic în câțiva ani, când barajele castorului se vor distruge, dar nu se cunoaște dacă condițiile vor fi suficient de reci pentru ca acest lucru să se întâmple.
Ceva mai devreme biologii danezi au studiat datele din așezământul Zakenberg din Groenlanda – la nord de Canada continentală – unde populația de păianjeni lupi a crescut dramatic în ultimii ani. Într-un climat relativ blând, este normal ca păianjenii să se reproducă puternic. Dar în Arctica, unde există o vară de scurtă durată și rece, astfel de cazuri nu au fost înregistrate până acum. Cercetătorii au descoperit că, de obicei, păianjenii din Sakenberg produceau un ou pentru depunere în câțiva ani, dar în ultimii ani au existat mai multe cazuri de depunere de ouă într-un an. Potrivit autorilor lucrării, există o corelație între numărul de depuneri și cât de devreme a dispărut zăpada. Este de așteptat ca în viitor să mai existe astfel de ani, deoarece Arctica se va încălzi mai repede decât restul planetei. Pe parcursul perioadei de 19 ani, cercetătorii au descoperit că topirea zăpezii avea loc constant la începutul anului. În 1990, păianjenii nu au avut o a doua depunere, iar în ultimii ani, au reușit să depună ouă de două ori.