Acum în direct

Title

Artist

Descoperire: Xenicus gilviventris- specie de păsări care hibernează

Scris de la 24 aprilie 2020

Oamenii de știință au sugerat că Pănțărușul de Noua Zeelandă(Xenicus gilviventris) un apropiat  al vrabiei , în pericol de dispariție are capacitatea de a hiberna.   Până la moment se considera că doar Phalaenoptilus nuttallii, este unicul reprezentant al păsărilor care  poate hiberna (aproximativ 45 de zile/an).

Aceste păsări trăiesc constant deasupra liniei pădurilor climatice la o altitudine de la 1000 până la 2900 de metri în munții Insulei de Sud. Se hrănesc cu insecte, dar iarna trăiesc la o temperatură ambientală cu mult sub zero și în condiții de cantitate mare de zăpadă. Despre aceasta titrează într-un articol Journal of experimental biology.

Temperatura corpului și rata metabolică la aceste păsări variază foarte mult. Xenicus gilviventris are abilitatea de a regla temperatura corpului: atunci când temeratura scade sub 9,4 grade, temperatura corpului său crește la 36,4, iar la încălzire revine la 36 grade. Rata metabolismului său în timpul răcirii scade cu 30-35 la sută.

Obiceiurile alimentare a pănțărușului de Noua Zeelandă, amorțirea și expunerea constantă la condițiile aride, sugerează ideea că ar putea hiberna. Ei diferă de alte păsări, prin faptul că temperatura corpului și rata metabolică a acestora sunt instabile, au tendința de a dezvolta o stare fără zbor similară cu hibernarea. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au dovezi că aceste păsări pot hiberna o perioadă îndelungată de timp. Trebuie menționat faptul că pănțărușul de Noua Zeelandă a cărui dimensiune nu depășește 10 centimetri, este o pasăre foarte rară, introdusă în Cartea Roșie.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist