Studiu: Populația de păsărilor pradătoare din Africa este în declin
Written by EcoFM on 11 ianuarie 2024
Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Ecology & Evolution, 88% din cele 42 de specii de păsări de pradă africane au scăzut în ultimii 20-40 de ani. Declinul a fost mai accentuat în cazul răpitoarelor mari decât în cazul speciilor mai mici.
Păsările răpitoare, păsări carnivore care se hrănesc cu alte vertebrate, joacă un rol ecologic important atât în lanțul trofic, controlând populațiile altor specii, cât și în calitate de animale necrofage care limitează răspândirea bolilor. Vulturii și alte păsări de pradă sunt deosebit de vulnerabile, deoarece multe specii au o durată de viață lungă, se reproduc lent și sunt răspândite. Pierderea habitatului este cea mai mare amenințare la adresa supraviețuirii lor, notează studiul. Scăderea populațiilor este cauzată și de braconaj, otrăvire, electrocutare de la liniile de înaltă tensiune, lovituri de turbine eoliene și schimbările climatice.
Potrivit autorului studiului, Darcy Ogada, doctorandă în cadrul programului Africa al grupului non-profit de conservare Peregrine Fund, una dintre cele mai alarmante constatări ale noului studiu a fost că pierderile de păsări au fost semnificative chiar și în cadrul parcurilor naționale. În timp ce declinul păsărilor răpitoare în afara ariilor protejate a fost de două ori mai sever decât în interiorul acestora, multe specii din interiorul parcurilor sunt în continuare „în declin semnificativ”, a declarat Ogada pentru The New York Times.
Oamenii de știință au efectuat sute de studii, străbătând drumurile de la sud de Sahara și înregistrând fiecare pasăre răpitoare pe care o întâlneau. Aceștia au comparat datele cu un studiu similar realizat în 1969. Cercetătorii au descoperit că doar cinci specii, precum șoimul pigmeu african și acvila palidă, au crescut ca populație.