Current track

Title

Artist

Savanții: Omenirea se va confrunta cu o penurie de lemn și hârtie

Written by on 22 noiembrie 2023

Oamenii de știință avertizează că răspândirea incendiilor devastatoare de pădure ar putea duce la o penurie de lemn și hârtie. Un nou studiu publicat în revista Nature Geoscience a constatat că incendiile de pădure sunt tot mai răspândite, punând în pericol aprovizionarea cu lemn. Între 2001 și 2021, incendiile de pădure au distrus rezerve de lemn echivalente cu mărimea Marii Britanii, scrie Newsweek.

„Incendiile de pădure amenință industrii precum exploatarea forestieră și fabricarea hârtiei, iar amenințarea este mult mai serioasă decât își dau seama majoritatea oamenilor”, au declarat autorii studiului.

Incendiile de pădure, în special în vestul Statelor Unite, Canada, Siberia, Brazilia și Australia, au devenit mai răspândite în ultimii 10 ani.

Având în vedere că se așteaptă ca cererea de lemn să se tripleze până în 2050, cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și de la Universitatea Națională Australiană au subliniat necesitatea unor noi strategii urgente de combatere a incendiilor forestiere. Potrivit cercetătorilor, aproximativ o treime din pădurile lumii sunt folosite în prezent pentru a produce anual lemn în valoare de 1,5 trilioane de dolari.

Pentru a determina modul în care incendiile forestiere afectează stocurile de lemn, cercetătorii au analizat hărțile de exploatare forestieră și le-au comparat cu incendiile de pădure pentru a afla cât de mult a scăzut producția de lemn.

Ei au constatat că, între 2001 și 2021, până la 25 de milioane de hectare de lemn au fost arse la nivel global. De asemenea, incendiile de pădure au crescut în ultimii ani. Înainte de 2015, incendiile de pădure ardeau aproximativ 1 milion de hectare în fiecare an. Acum ard de trei ori mai mult.

Portugalia și Australia au pierdut cel mai mare procentaj de terenuri forestiere din cauza incendiilor. „Pierderi atât de mari de rezerve de lemn vor duce la o penurie de lemn pe plan intern, punând în pericol locurile de muncă legate de lemn și forțând probabil o mai mare dependență de importuri sau o trecere la o producție mai rapidă de lemn prin plantații”, au declarat cercetătorii.

Problema este că este nevoie de până la 100 de ani, și uneori mai mult, pentru a crește un copac care poate fi tăiat pentru lemn. Iar pe măsură ce incendiile de pădure se înmulțesc, acești copaci sunt distruși pe scară largă, mai repede decât pot fi regenerați.

„Astfel, frecvența crescută a incendiilor puternice înseamnă că tot mai puține suprafețe de pădure vor evita incendiile suficient de mult timp pentru a ajunge la vârsta de exploatare forestieră. În plus, având în vedere natura pe termen lung a producției de lemn, de obicei cu cicluri de exploatare forestieră care variază de la 40 de ani la mai mult de un secol, viitoarele culturi de lemn se vor confrunta cu un climat foarte diferit pe măsură ce ajung la maturitate”, au declarat cercetătorii.

Incendiile de pădure pot apărea din mai multe motive, inclusiv din cauza fulgerelor și a activităților umane, cum ar fi incendiile provocate. Cu toate acestea, experții consideră că acestea au crescut în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice.

Potrivit Sistemului național integrat de informații privind seceta din SUA, schimbările climatice antropice au contribuit la o creștere cu 172% a suprafeței arse de incendii de vegetație între 1971 și 2021. Aceștia estimează că suprafețele arse vor continua să crească în următoarele decenii.

Este de temut că lipsa lemnului din păduri ar putea forța industria să își îndrepte atenția către alte păduri tropicale care sunt importante pentru ecosistemele din jur și pentru conservarea anumitor specii.


Current track

Title

Artist