Studiu:Războiul din Ucraina intensifică schimbările climatice
Scris de EcoFM la 15 iunie 2023
Un studiu realizat de experți în contabilitatea carbonului a constatat că războiul din Ucraina agravează criza climatică, emisiile de CO2 ajungând la aproximativ 120 de milioane de tone în primele 12 luni de război. Cifra acoperă emisiile provenite din combustibili, incendii de pădure, schimbări în utilizarea energiei în Europa și reconstrucțiile viitoare, potrivit Reuters.
Raportul a fost elaborat pentru summitul ONU privind clima de la Bonn, folosind metode de raportare a emisiilor militare de la Observatorul Conflictelor și Mediului, a precizat aceasta. Cercetătorii au subliniat că suma calculată este echivalentă cu emisiile anuale ale Belgiei. Iar emisiile globale de gaze cu efect de seră sunt deja la un nivel record.
„Nu ne așteptam ca emisiile cauzate de război să fie atât de semnificative și nu doar războiul în sine contribuie la emisii, ci și reconstrucția iminentă a infrastructurii distruse”, a declarat Lennard de Klerk, șeful echipei de cercetare. Se menționează că contabilizarea emisiilor de dioxid de carbon, în special cele provenite din domeniul militar, va fi un punct de interes la summitul COP28 privind clima, care va avea loc la Dubai în 2023
. La urma urmei, țările evaluează progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor Acordului de la Paris privind clima. Cercetătorii au constatat că aproximativ jumătate din creșterea netă a emisiilor de la începutul războiului se datorează reconstrucției preconizate a clădirilor, drumurilor și fabricilor avariate în timpul luptelor.
Aproximativ 19% din emisii provin din activități militare, cum ar fi arderea combustibilului în vehicule, fabricarea și utilizarea de muniții, construirea de fortificații din beton etc. Se remarcă faptul că autorii au luat în considerare emisiile rezultate din bombardarea gazoductului Nord Stream, redirecționarea zborurilor internaționale, precum și deplasarea refugiaților.
„Dacă ne uităm la costul de mediu a ceea ce se întâmplă în Ucraina, acest război este un dezastru în ceea ce privește emisiile de carbon”, a declarat secretarul general adjunct al NATO pentru provocări de securitate emergente, James Appathurai.
Raportul recunoaște scăderea activității economice interne a Ucrainei din cauza războiului. Cu toate acestea, aceste emisii au fost transferate cu precădere către alte țări. În plus, reducerea emisiilor de CO2 în Europa din cauza utilizării mai reduse a gazelor naturale și a crizei energetice a fost aproape complet compensată de utilizarea sporită a petrolului, cărbunelui și a gazelor naturale lichefiate.
Ministerul Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina, a declarat că este important să se inițieze o discuție privind impactul războiului asupra climei. Efectele sale nu vor fi reflectate în rapoartele anuale ale Secretariatului Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice.
Reamintim că ministrul adjunct al Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei privind eurointegrarea, Svetlana Hrynchuk, a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei accelerează schimbările climatice și duce la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.