Acum în direct

Title

Artist

Savanții : Anual 1200 de copii mor în Europa din cauza poluării aerului

Scris de la 1 mai 2023

Un studiu realizat de Agenția Europeană de Mediu a constatat că cel puțin 1.200 de copii de pe continent mor în fiecare an din cauza efectelor inhalării aerului poluat. De asemenea, aerul contaminat provoacă la mii de copii boli grave, inclusiv probleme de sănătate mintală, care pot dura toată viața, relatează The Guardian.

Se menționează că calitatea aerului nu respectă standardele OMS în aproape toată Europa. Materialul a precizat că copiii suferă din cauza poluării aerului mult mai mult decât adulții. La urma urmei, ei respiră mai des, sunt mai aproape de sol și sunt mai des afară. Experții notează că copiii sunt deosebit de sensibili la aerul poluat, deoarece poluanții pot avea un impact permanent asupra dezvoltării lor. Efectele negative ale aerului poluat încep chiar înainte de naștere. De exemplu, calitatea aerului a fost asociată cu greutatea mică la naștere și nașterea prematură.

S-a demonstrat că expunerea la niveluri ridicate de poluanți în copilărie are următoarele efecte: scade capacitatea pulmonară, provoacă astm, crește numărul bolilor respiratorii și al infecțiilor urechii, crește riscul de alergii și poate afecta dezvoltarea creierului.

„Nivelurile de poluare atmosferică din Europa sunt încă periculoase, iar politicile europene privind calitatea aerului trebuie să se concentreze pe protejarea tuturor cetățenilor, dar mai ales a copiilor noștri, care sunt cei mai vulnerabili la efectele poluării atmosferice asupra sănătății”, a declarat directorul executiv al AEM, Hans Bruzinkx. – Este imperativ să continuăm să consolidăm intervențiile în UE, la nivel național și local.”

Se remarcă faptul că poluarea aerului poate fi redusă prin reducerea surselor de poluare, în special, prin restricționarea traficului, eliminarea cărbunelui etc. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri specifice pentru a proteja copiii, cum ar fi: crearea de zone cu aer curat în jurul școlilor, unde traficul va fi restricționat, plantarea de copaci, iederă și garduri vii în jurul locurilor de joacă; îmbunătățirea ventilației în camerele copiilor.

Materialul a subliniat faptul că studiul a acoperit nu numai țările UE, ci și Marea Britanie, Turcia, Norvegia, Islanda, Serbia etc. Acesta a menționat că cea mai proastă calitate a aerului a fost constatată în Europa de Est, din cauza arderii cărbunelui pentru încălzire, și în Italia, unde poluarea industrială din Valea Padului a fost identificată ca fiind principala problemă.

Documentul a adăugat că UE își propune să limiteze pulberile în suspensie PM 2,5 (particule cu diametrul de 2,5 microni sau mai mici) la 10 µg/m3 până în 2030, iar dioxidul de azot (NO2) la 20 la µg/m3. Cu toate acestea, conform recomandărilor OMS, PM 2,5 și 10 nu ar trebui să depășească 5 µg/m3.


Acum în direct

Title

Artist